Cea de-a IX-a Reuniune a Subcomitetului Republica Moldova - UE pentru Libertate, Securitate și Justiție a avut loc la Chișinău

You are here

Cea de-a IX-a Reuniune a Subcomitetului Republica Moldova - UE pentru Libertate, Securitate și Justiție a avut loc la Chișinău

10 iulie 2024, Chișinău – „Reiterez angajamentul puternic al Republicii Moldova de realizare a reformelor demarate și mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul constant și asistența acordată pe parcursul anilor, la implementarea acestora”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în deschiderea discuțiilor Reuniunii Subcomitetului RM-UE pentru Libertate, Securitate și Justiție, care a avut loc astăzi, la Chișinău. 

 

La fel, ministra Justiției a apreciat noua reuniune a Subcomitetului RM-UE pentru Libertate, Securitate și Justiție în calitate de platformă fundamentală de raportare a reformelor realizate și de stabilire a noilor priorități. La cea de-a IX-a reuniune a Subcomitetului RM-UE pentru Libertate, Securitate și Justiție, organizată de Ministerul Justiției au fost discutate acțiunile realizate, următorii pași pe sectorul justiției, domeniul integrității, spălării banilor, migrației, protecției datelor etc. Reprezentanții UE au salutat angajamentul puternic al Guvernului Republicii Moldova pentru realizarea reformelor, în pofida provocărilor cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a acțiunilor hibride îndreptate spre țara noastră. De asemenea, au remarcat progresul Republicii Moldova în implementarea reformelor în domenii ale statului de drept, anticorupție și bună guvernare.

 

Co-președinta Subcomitetului Republica Moldova - UE pentru Libertate, Securitate și Justiție din partea Comisiei Europene, Diana Jablonska, a menționat semnificația reuniunii care este organizată după evenimentul istoric de începere oficială a negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova. Totodată, Co-președinta a declarat că lansarea exercițiului de screening bilateral este dovada intensității discuțiilor actuale.

 

În cadrul reuniunii au fost abordate aspecte ce se referă la reforma sectorului justiției; prevenirea și combaterea corupției; spălarea banilor și finanțarea terorismului; prevenirea și combaterea crimei organizate și altor activități ilegale; cooperarea juridică; cooperarea în domeniul migrației, azilului și managementului frontierei; precum și protecției datelor cu caracter personal. 

 

La reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Cancelariei de Stat, Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, ANI, CSM, CSP, INJ, CNA,  Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Fiecare dintre autorități a raportat progresele înregistrate de la ultima reuniune a Subcomitetului, desfășurată în luna octombrie 2022, la Bruxelles.

 

Subcomitetul RM-UE pentru Libertate, Securitate și Justiție este o platformă de interacțiune cu reprezentanții UE în scopul monitorizării regulate a evoluțiilor înregistrate de autoritățile naționale care derivă din angajamentele asumate în urma semnării Acordului de Asociere RM-UE.

Content Images: 

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31