„Cu cât procesul de mediere va fi pus în practică cu succes, cu atât beneficiile de cost și timp vor fi mai mari”

You are here

„Cu cât procesul de mediere va fi pus în practică cu succes, cu atât beneficiile de cost și timp vor fi mai mari”

28 iunie 2024, Chișinău - Acțiunile care urmează a fi întreprinse în contextul implementării și familiarizării mecanismului de acordare a serviciilor de mediere garantate de stat, prevăzut în Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat, care intrată în vigoare la 29 iunie 2024, a fost subiectul unei ședințe organizate la Ministerul Justiției. La întrevedere au participat reprezentanții instituțiilor cheie: Consiliul de Mediere, Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat și Uniunea Avocaților din Moldova.

 

În debutul ședinței, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a subliniat necesitatea fortificării eforturilor de implementare eficientă a noului mecanism de prestare a serviciilor de mediere garantate de stat. Ministra a punctat faptul că medierea garantată de stat, dar și mediere ca mijloc de soluționare a litigiilor, fac parte din strategia de dezvoltare pe sectorul justiției. Mai mult ca atât, medierea se regăsește în lista directivelor Uniunii Europene, la care țara noastră trebuie să se alinieze.

 

„Cu cât procesul de mediere va fi pus în practică cu succes, cu atât beneficiile de cost - timp vor fi mai mari, iar instanțele judecătorești se vor putea concentra pe dosare de complexitate, în care înțelegerea între părți nu este o opțiune. Medierea este o soluție pentru cetățeni, ca alternativă la căile judiciare. În același timp, este importantă și calitatea mediatorilor, în care ne propunem să investim.”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

 

În cadrul ședinței a fost prezentat și conținutul proiectului de Lege privind medierea și statutul mediatorului, aflat în faza de avizare și consultare publică. Cei prezenți au venit cu aprecieri pentru modificările realizate până în momentul de față, propuneri pentru îmbunătățirea procedurii de mediere garantată de stat, tehnici de promovare a mecanismului și de digitalizare.

 

Content Images: 

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31