A intrat în vigoare legea privind profesiile juridice conexe

You are here

A intrat în vigoare legea privind profesiile juridice conexe

2 iulie 2024, Chișinău Legea pentru modificarea unor acte normative – aspecte privind profesiile juridice conexe, a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit noilor reglementări, Ministerul Justiției va elibera documentele necesare pentru practicarea profesiilor de avocat, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar, interpret sau traducător.

 

Intrată în vigoare la 2 iulie, legea detaliază rolul comisiilor de admitere, evaluare și disciplină pentru aceste profesii. Comisiile sunt responsabile de organizarea examenelor de admitere, validarea rezultatelor, gestionarea procedurilor disciplinare, suspendarea, încetarea și reluarea activității, precum și monitorizarea și evaluarea continuă. Membrii comisiilor vor beneficia de o remunerație uniformă.

 

Scopurile acestei legi sunt:
1. Asigurarea unei remunerări echitabile pentru membrii comisiilor profesionale, în funcție de complexitatea și volumul muncii lor, pentru a eficientiza activitatea și a face profesia mai atractivă.
2. Unificarea regulilor privind eliberarea documentelor care confirmă statutul de liber profesionist, stabilind termene și tarife similare pentru solicitarea și eliberarea acestora de către Ministerul Justiției.
3. Conferirea Ministerului Justiției a competenței de a verifica îndeplinirea condițiilor de către toți candidații la profesii conexe sistemului justiției, asigurând astfel admiterea doar a persoanelor cu integritate ridicată, pentru a proteja reputația profesiei și a sistemului de justiție în ansamblu.

 

Legea va contribui la reducerea riscurilor de corupție în comisiile profesionale, va facilita atragerea de profesioniști în aceste domenii și va preveni întârzierile în formarea comisiilor din cauza lipsei de candidați pentru funcțiile de membru.

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31