Prima / Comunicate de presă » Ministrul Justiției s-a întâlnit cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei imprimare
Ministrul Justiției s-a întâlnit cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
19.10.2012    

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, s-a întâlnit astăzi cu Lise Christoffersen şi Piotr Wach, raportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru Moldova, cu care a discutat starea de lucruri din Justiție și reformele inițiate de Guvernul de la Chișinău în acest domeniu.

În acest context, Oleg Efrim a menționat că implementarea Strategiei de Reformă în Sectorul Justiției merge în pas cu Planul de acțiuni adoptat de Parlament în acest sens. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat, iar Legislativul a adoptat în această vară un amplu pachet de inițiative Legislative ce vizează reforma sistemului judecătoresc, precum și noua Lege privind selectarea, avansarea în carieră și evaluarea performanțelor judecătorilor, au fost de asemenea aplicate modificări la Codul de procedură penală și codul de procedură civilă și adoptată Legea privind activitatea specială de investigație. La fel, Ministerul Justiției a inițiat elaborarea unui nou pachet de legi care va include măsuri drastice de combatere a corupției, inclusiv prin lipsirea persoanelor condamnate pentru asemenea infracțiuni de dreptul de a beneficia de garanțiile sociale aferente funcțiilor deținute, precum și a proiectelor privind instituirea testării la poligraf a candidaților la funcțiile de judecător și procuror și a celui privind testele de integritate și procedura aplicării acestora în privința actorilor din sectorul Justiției.

În legătură cu acestea, ministrul Justiției și-a exprimat speranța că, în cazul sesizări referire la normele privind ridicarea imunității judecătorilor în cazuri de corupție, Comisia de la Veneția va reitera concluziile ce le-a formulat recent în privința Kazahstanului, unde a insistat asupra unui standard care prevede că magistrații pot beneficia doar de imunitate funcțională, nu și de una absolută. El a menționat, de asemenea, cazul Albaniei, unde recent au fost abrogate toate prevederile constituționale ce ofereau demnitarilor, inclusiv judecătorilor, o asemenea imunitate.

La rândul lor, raportorii APCE s-au arătat interesați ce alte documente au fost expediate spre expertizare instituțiilor specializate ale Consiliului Europei, dar au și opinat că este necesară o reînnoire substanțială a corpului de judecători. La fel, Lise Christoffersen şi Piotr Wach au solicitat detalii privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, precum și informații cu privire la aplicarea Legii privind egalitatea șanselor, drept unul dintre criteriile necesare pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

În discuția pe care ministrul Justiției a purtat-o cu raportorii APCE s-au mai aflat, de asemenea, teme cum ar fi reforma Procuraturii, a Centrului Național Anticorupție, dar și funcționalitatea Comisiei Naționale de integritate.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11715980     Soluție
 
Servicii
Close