Prima / Comunicate de presă » Iniţiativele anticorupție ale Ministerului Justiției au fost expertizate de un grup de specialiști de la Departamentul de Stat al Statelor Unite imprimare
Iniţiativele anticorupție ale Ministerului Justiției au fost expertizate de un grup de specialiști de la Departamentul de Stat al Statelor Unite
30.11.2012    

În cadrul procesului de coordonare și expertizare a pachetului de legi cu privire la măsurile de combatere a corupției, conducerea Ministerului Justiției s-a întâlnit astăzi cu un grup de experți ai Departamentului de Stat al Statelor Unite.

După o prealabilă evaluare, aceștia au calificat inițiativele privind introducerea răspunderii penale pentru îmbogățirea ilicită și confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate drept un excelent început, oferind totodată autorilor un șir de sugestii și propuneri, în baza experienței acumulate ca urmare a aplicării unor norme similare în legislația americană.

În cadrul discuțiilor, principalul accent a fost pus pe proiectul Legii cu privire la testarea integrității profesionale a actorilor din sistemul justiției. Astfel, experții americani au atras atenția asupra unor riscuri generate de procedura de selecție a subiecților ce urmează a fi supuși testelor de integritate sau în ceea ce privește eventuale abuzuri și au formulat mai multe idei de îmbunătățire a proiectului la capitole ce privesc autorizarea și coordonarea testării, mijloacele și metodele de testare sau rezultatele acesteia.

Propunerile și sugestiile experților americani vor fi sintetizate, deopotrivă cu cele solicitate altor parteneri de dezvoltare și organisme internaționale, pentru a fi compilate în redacția finală a proiectelor de inițiative cu privire la măsurile de combatere a corupției și a celui privind testarea integrității profesionale. De asemenea, Ministerul Justiției va organiza săptămâna viitoare o sesiune de dezbateri publice asupra acestor proiecte, cu scopul de a culege opiniile reprezentanților societății civile, ale experților locali și instituțiilor de stat cărora autorii le-au solicitat avizele.

Vă amintim că pachetul de inițiative cu privire la măsurile de combatere a corupției, precum și proiectul unei noi Legi privind testarea integrității profesionale a actorilor din sistemul justiției a fost finalizat la începutul acestei săptămâni, urmând să fie expediat spre aprobare Guvernului pe parcursul lunii decembrie.

30.11.2012

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11715726     Soluție
 
Servicii
Close