Prima / Comunicate de presă » O delegație lituaniană asistă autoritățile Republicii Moldova în procesul la dezvoltarea unei baze de date on-line privind procesul de elaborare a actelor normative imprimare
O delegație lituaniană asistă autoritățile Republicii Moldova în procesul la dezvoltarea unei baze de date on-line privind procesul de elaborare a actelor normative
05.12.2012    

O delegație a Parlamentului Lituaniei  să află în aceste zile într-o vizită la Ministerul Justiției, pentru a asista autoritățile Republicii Moldova la dezvoltarea unei baze de date on-line privind procesul de elaborare a actelor normative.

Cu această ocazie, delegația lituaniană s-a întâlnit cu specialiștii de la Ministerul Justiției, Centrul de E-guvernare și Parlamentului Republicii Moldova, cărora le-au făcut o amplă prezentare a propriului sistem de informații privind procedura legislativă din Parlamentul de la Vilnius, care funcționează de câțiva ani și este considerată drept un excelent model de aplicare a noilor tehnologii informaționale în procesul de creație legislativă.

De asemenea, delegația condusă de cancelarul Seimului Republicii Lituania, Jurgis Bridžius, a avut o întrevedere cu ministrul Justiției, Oleg Efrim. Acesta le-a mulțumit experților lituanieni pentru disponibilitatea de a oferi colegilor de la Chișinău propria experiență, pe care a apreciat-o ca un exemplu de bune practici ce trebuie implementare în Moldova.

Astfel, ca responsabil de întreținerea Registrului de stat al actelor normative, Ministerul Justiției are posibilitatea de a găzdui într-un asemenea sistem întregul proces de elaborare a actelor normative, de la stadiul de proiect, până la cel de act publicat. În acest fel, în viziunea Ministerului, viitoarea bază de date on-line privind procesul de elaborare a actelor normative (BDEAN) urmează să asigure transparența procesului de creație legislativă, prin includerea nu doar a textului unui act normativ, ci și a tuturor notelor, avizelor, comentariilor, propunerilor și motivațiilor de acceptare sau respingere a acestora. De asemenea, în acest fel va fi asigurat accesul publicului la orice etapă a procesului de elaborare a actelor normative, optimizarea și accelerarea interacțiunii dintre toți actorilor implicați în acest proces, precum și uniformizarea legislației.

Un proiect de Lege cu privire la actele normative, care va reglementa inclusiv procesul de creația legislativă, este elaborat în prezent de un grup de lucru instituit în Ministerul Justiției și va fi în curând definitivat.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11715762     Soluție
 
Servicii
Close