Prima / Comunicate de presă » Mesaj de felicitare al ministrului Justiției, Oleg Efrim, cu ocazia aniversării a 16 ani de la înființarea Departamentului Instituțiilor Penitenciare în subordinea Ministerului Justiției imprimare
Mesaj de felicitare al ministrului Justiției, Oleg Efrim, cu ocazia aniversării a 16 ani de la înființarea Departamentului Instituțiilor Penitenciare în subordinea Ministerului Justiției
14.12.2012    

Stimați colegi,

Trebuie să vă mulțumesc astăzi pentru devotamentul de care dați dovadă, zi de zi, în serviciul pe care-l purtați în apărarea normelor și a principiilor statului de drept. Sunt definiții la prima vedere abstracte, dar care vă obligă să păziți viața, securitatea și bunăstarea fiecărui cetățean al Republicii Moldova. În cei 16 ani, care se împlinesc  de când Ministerul Justiției a preluat în custodia sa sistemul penitenciar, a fost nevoie de un imens efort pentru a învinge prejudecățile, pentru a convinge societatea, dar și pe voi înșivă, că nu sunteți doar elementul unui regim represiv, ci parte integrantă a unui foarte complicat mecanism care trebuie să asigure, întâi de toate, respectarea drepturilor omului.

E vorba despre o schimbare a mentalității, a atitudinii și tratamentelor aplicate inclusiv celor care astăzi își ispășesc pedeapsa pentru că au încălcat Legea.

În ultimul an, sistemul penitenciar, în conformitate cu Strategia de Reformă în Sectorul Justiției, a fost antrenat într-o amplă și complexă reformă, care vizează în ansamblu îmbunătățirea standardelor de detenție, respectarea drepturilor deținuților, perfecționarea cadrului normativ, asigurarea legalității pedepselor cu închisoarea, resocializarea deținuților, precum și o mai strânsă colaborare cu societatea civilă.

Dovadă în acest sens poate servi proiectul reconstrucției penitenciarului-model de la Goian, care urmează să întrunească toate condițiile europene de detenție pentru minori. În acest sens, colegii voștri, care vor activa în acest penitenciar, au fost instruiți la Oslo, cu susținerea Misiunii norvegiene pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM). În paralel, acest proiect presupune modificarea întregului sistem corecțional de justiție juvenilă, astfel încât detenția să fie înlocuită cu un mediu de securitate dinamică, centrat pe copii, care să inclusă activități educaționale, terapeutice și de orientare vocațională. De asemenea, au fost intensificate negocierile cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, o echipă mixtă de experți evaluând în acest an costurile proiectului de construcție a noului penitenciar ce va înlocui penitenciarul nr.13 din Capitală. Împreună cu reconstrucția și darea în exploatare a blocului de trai a penitenciarului nr.1 de la Taraclia, toate aceste proiecte sunt menite să excludă riscurile condamnării Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe cauze ce țin de condițiile de detenție și relele tratamente în închisoare.

În final, vreau să vă asigur că Ministerul Justiției și Guvernul Republicii Moldova întreprinde tot ce este necesar pentru buna funcționare a sistemului penitenciar, or, executarea sentințelor penale reprezintă un element important al actului de Justiție. Permiteți-mi, deci, să vă urez multe succese, noi performanțe și aspirații profesionale în activitatea Dumneavoastră dedicată reformei sistemului penitenciar, respectării supremației Legii și respectării drepturilor omului.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11715915     Soluție
 
Servicii
Close