Prima / Comunicate de presă » Mai mult de jumătate din acțiunile prevăzute în Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anul 2013 au fost realizate, iar restul sunt în curs de implementare imprimare
Mai mult de jumătate din acțiunile prevăzute în Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anul 2013 au fost realizate, iar restul sunt în curs de implementare
10.04.2014    

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a prezentat Consiliului național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept raportul de implementare a acțiunilor prevăzute în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiției. Potrivit ministrului, peste 60 la sută dintre acțiunile prevăzute în Planul de acțiuni pentru anul 2013 au fost implementate, iar restul sunt în curs de realizare. Astfel, printre cele mai importante realizări se numără:

- majorarea bugetului instanțelor judecătorești în anul 2013 cu peste 63,6% față de anul 2012;

renovarea sau construirea de noi instanțe de judecată;

demararea construcției unui bloc nou pentru Curtea de Apel Chișinău;

- instituirea funcțiilor de șefi ai secretariatelor de instanțe și asistent judiciar;

implementarea programului de distribuire aleatorie a dosarelor;

- înregistrarea audio obligatorie a ședințelor de judecată;

- instalarea echipamente video în penitenciare și inspectorate de poliție;

renovarea penitenciarului pentru minori de la Goian conform standardelor europene;

- sporirea remunerării pentru judecători şi procurori, colaboratori ai MAI și CNA;

reducerea imunității judecătorilor;

votarea pachetului de legi anti-corupție, care prevede instituirea confiscării extinse, creșterea de trei ori a plafonului amenzilor pentru infracțiuni de corupție, instituirea obligativității testării cu poligraful a candidaților la funcția de judecător sau procuror, testarea integrității funcționarilor publici etc.;

dezvoltarea activității parajuriștilor prin extinderea rețelei de parajuriști în 27 de comunități rurale și acordarea de asistență garantată de stat în cauze civile și contravenționale;

promovarea și votarea în Parlament a legii cu privire la avocatul poporului;

instituirea camerelor de audiere a minorilor;

- înlocuirea cuștilor metalice din sălile de judecată cu boxe din sticlă;

- implementarea serviciului e-apostilă, Republica Moldova a devenit a 2-a țară din Europa și a 5-a țară din lume care a implementat acest serviciu etc.

”Un rezultat al transformărilor care au loc în justiție este scăderea numărului de plângeri depuse la CEDO. Pentru prima dată Republica Molodva a ieșit din top zece a țărilor cu cele mai multe cereri la Înalta Curte. De asemenea, pentru că am reușit să îndeplinim condiționalitățile impuse de Acordul de finanțarea Uniunea Europeană-Republica Moldova, la sfârșitul anului trecut am primit prima tranșă, de 15 milioane de euro, din cele 60 de milioane de euro”, a mai spus ministrul Justiției.

Ministrul Oleg Efrim a vorbit și despre prioritățile pentru acest an, printre care se numără: reforma Procuraturii, votarea în Parlament a legii privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, promovarea modificărilor la legea cu privire la institutul național al justiției etc.

Prezent la ședință, președintele Nicolae Timofti a apreciat transformările care au loc în sectorul justiției. Potrivit șefului statului, organele de ocrotire a normelor de drept au reușit să implementeze acțiunile conform agendei stabilite. ”Republica Moldova a înregistrat succese remarcabile în sectorul justiției. Reforma acestui domeniu este un pas important în procesul de integrare europeană a țării noastre, ale cărui rezultate sunt deja vizibile, o dată cu parfarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Este important ca toate instituțiile implicate în reforma justiției să-și consolideze eforturile pentru a continua parcursul european al Republicii Moldova”, a afirmat președintele țării.

Schimbările pozitive înregistrate de Republica Moldova în domeniul justiției au fost apreciate de către șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, și de vice-ambasadorul SUA la Chișinău, Kara McDonald. Reprezentanții Uniunii Europene și cei ai Guvernului Statelor Unite ale Americii au reiterat că vor continua să susțină și să sprijine reformele inițiate, astfel încât integrarea europeană a Republicii Moldova să devină un obiectiv realizat.

În context, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a mulțumit partenerilor-cheie pentru sprijinul pe care l-au oferit și continuă să-l ofere Republicii Moldova.

Aceasta a fost a treia ședință a Consiliului național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept. Din componența Consiliului fac parte: președintele țării, Nicolae Timofti, vice-președintele Parlamentului, Adrian Candu, ministrul Justiției, Oleg Efrim, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visterniceanu, președintele Curții Supreme de Justiției, Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase etc.

La sfârșitul ședinței, membrii Consiliului au adoptat o decizie prin care recomandă actorilor implicați să examineze necesitatea și oportunitatea revizuirii Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei întru ajustarea acestuia la necesitățile existente, să definitiveze și să promoveze proiectele de acte normative pentru reforma Procuraturii, astfel încât acestea să fie promovate până la finele sesiunii de primăvară a Parlamentului, să adopte proiectului de lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, etc.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20 14 20

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6031601     Soluție
 
Servicii
Close