Prima / Comunicate de presă » Avocatele solicită o reprezentare mai mare a femeilor în procesele de luare a deciziilor imprimare
Avocatele solicită o reprezentare mai mare a femeilor în procesele de luare a deciziilor
27.11.2014    

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a participat astăzi la primul Forum Național al Avocatelor din Republica Moldova: „Femeile C.E.R. - Cote, Egalitate, Reprezentare". Evenimentul a avut drept scop abordarea problemelor ce țin de subreprezentare femeilor în politică și în procesele de luare a deciziilor, inclusiv subreprezentarea avocatelor în organele de autoadministrare a Uniunii Avocaților. Avocatele au înmânat ministrului Justiției o Rezoluție care cuprinde măsurile necesare de a fi adoptate în vederea asigurării și reprezentării adecvate a femeilor în politică şi în procesele de luare a deciziilor.

Ministrul Justiției a reiterat importanța implicării femeilor la luarea deciziilor și a declarat că după alegerile parlamentare se va reveni la inițiativa de a majora cota de reprezentare a femeilor în Parlament și Guvern. Potrivit lui Oleg Efrim, peste 60 la sută dintre angajații sistemul judiciar sunt femei. "Vreau să menționez că, pentru prima dată, la conducerea Departamentului Instituțiilor Penitenciare am numit o femeie colonel și nu regretăm. La Ministerul Justiției, cca 80 la sută dintre angajați sunt femei. Mai mult, majoritatea direcțiilor din cadrul ministerului sunt conduse tot de femei", a mai adăugat ministrul Justiției.

Ulziisuren Jamsran, directoarea de țară a Entității Națiunilor Unite pentru Promovarea Egalității de Gen și Abilitarea Femeilor în Moldova (UN Women), și-a exprimat certitudinea că acest prim Forum al Avocatelor va genera schimbări de amploare atât pentru avocate, cât şi pentru femei în general. „Avocatele dispun de abilitățile necesare pentru a redresa situația discriminatorie în care se află femeile din Republica Moldova și sunt chemate să se implice activ în promovarea drepturilor acestora", a spus Ulziisuren Jamsran.

Cu toate că avocatele constituie mai mult de 30% din numărul total al avocaților din Republica Moldova, acestea sunt subreprezentate în organele decizionale ale Uniunii Avocaților - Consiliul, Comisia de Etică și Disciplină, Comisia de Licențiere și Comisia de Cenzori. „Forumul Avocatelor de astăzi este primul eveniment de acest gen din istoria Republicii Moldova. În sfârşit, avocatele au avut fericita ocazie să-şi expună poziţia, în special reiterând problemele cu care se confruntă. Mai mult decât atât, am văzut implicare şi dorinţă de a propune soluții concrete pentru a schimba lucrurile", a declarat avocata Natalia Moloșag.

Forumul a fost organizat de avocatele din Republica Moldova, cu susținerea Programului „Femeile în Politică", implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Guvernul Suediei. La eveniment au mai participat reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11641217     Soluție
 
Servicii
Close