Prima / Comunicate de presă » Dezbateri publice asupra proiectului de modificare a legii cu privire la avocatură imprimare
Dezbateri publice asupra proiectului de modificare a legii cu privire la avocatură
22.12.2014    

Astăzi, la Ministerul Justiției, au avut loc dezbateri publice asupra proiectului de modificare a legii cu privire la avocatură. La discuții au participat ministrul în exercițiu al Justiției, Oleg Efrim, președintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Gheorghe Amihalachioaie, avocați, reprezentanți ai Asociației Barourilor Americane / Inițiativa pentru Supremația Legii din Moldova (ABA ROLI), dar și societatea civilă.

Potrivit ministrului în exercițiu al Justiției, ultimele modificări la legislația cu privire la avocatură au avut loc în 2010, iar pe parcurs au fost identificate mai multe lacune legislative. "Nu există limită la perfecțiune, dar avem posibilitatea să intervenim la perfecționarea legislației din domeniu. În acest sens, am creat un grup de lucru interinstuțional, am desfășurat mai multe dezbateri publice pentru că suntem interesați să avem o avocatură puternică, funcțională, respectată. Doar cu implicarea tuturor putem schimba starea de lucruri în avocatură", a subliniat Oleg Efrim.

Președintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Gheorghe Amihalachioaie, a reiterat necesitatea modificării și completării Legii cu privire la avocatură. "Apreciem faptul că Ministerul Justiției ne implică în reforma justiției. Pe parcursul anilor ne-am convins că unele modificări, operate în 2010, nu sunt binevenite și necesită a fi revizuite. Legea trebuie să aibă sens imperativ", a mai spus Gheorghe Amihalachioaie.

Proiectul de lege propune modificarea condițiilor de accedere în profesia de avocat. Astfel, persoanele care până acum erau scutite de stagiu și examen, vor fi scutite doar de stagiu, toți urmând să susțină examen. De asemenea, este revizuită instituția avocatului stagiar, a stagiului profesional, sunt incluse noi prevederi referitoare la organele de autoadministrare. Totodată, se pune accent pe îmbunătățirea răspunderii disciplinare a avocaților. Sunt revizuite sancțiunile disciplinare - limita maximă a amenzii a fost majorată de la 3 mii de lei la 10 mii de lei. Mai mult, în proiect este inclus un articol separat care reglementează sancțiunile disciplinare ale avocaților stagiari.

Modificarea și completarea Legii privind avocatura este o acțiune prevăzută în Planul pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. Proiectul legii a fost elaborat cu sprijinul ABA ROLI din Moldova.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11640875     Soluție
 
Servicii
Close