Prima / Comunicate de presă » Staţie inovaţională de epurare a apei la penitenciarul din Rusca imprimare
Staţie inovaţională de epurare a apei la penitenciarul din Rusca
11.10.2010    

La 11 octombrie 2010, Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a participat la inaugurarea oficială a Zonei Umede Construite (ZUC), sistem de epurare a apei reziduale, la penitenciarul pentru femei N7 din Rusca, raionul Hânceşti.

Zona Umedă Construită (ZUC) reprezintă o tehnologie inovaţională de epurare a apelor reziduale, ideea căreia a fost introdusă în Moldova de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) în 2007. Penitenciarul Nr. 7 din Rusca a fost selectat pentru implementarea primei Zone Umede Construite ca proiect pilot şi ca teren experimental pentru cercetări.

Proiectul respectiv, finanţat din sursele SDC, ale Agenţiei Austriei pentru Cooperare Tehnică şi ale Ministerului Justiţiei, este produsul de succes al colaborării dintre SDC, Departamentul Instituţiilor Penitenciare al Republicii Moldova şi administraţia penitenciarului N7-Rusca.

Proiectul a demarat în anul 2007 prin construirea unui tanc septic, ca prima treaptă de epurare. A doua treaptă de epurare, ZUC, reprezintă 4 paturi orizontale de 300 m2 fiecare, umplute cu  pietriş, concepută să asigure epurarea secundară a apelor reziduale de la penitenciar (400 persoane), estimate la 40 m3/zi. Suprafeţele de pietriş sunt plantate cu stuf (primăvara 2010). Rădăcinile stufului asigură accesul aerului în stratul de pietriş, previne colmatarea pietrişului şi consumă pelicula biologică pentru creştere şi dezvoltare.

Pe lângă ZUC, în cadrul acestui proiect, a mai fost construit un sistem nou de canalizare cu lungimea de 700 m, la care au fost unite 50 de familii din satul Rusca.

„Considerăm şi suntem convinşi că un element al civilizaţiei îl constituie condiţiile în care se deţin persoanele private de libertate. O prioritate a Guvernului a fost umanizarea condiţiilor de detenţie a persoanelor aflate în penitenciare. Este o onoare că proiectul pilot al unei staţii de epurare modernă şi inovatoare este deschisă la penitenciarul de la Rusca, instituţie în care se deţin femei”, a declarat Alexandru Tănase.

Ministrul a menţionat că indiferent de gradul de gravitate pe care l-au comis şi pentru care îşi ispăşesc pedeapsa, deţinutele rămân a fi femei, care se vor întoarce în societate, la casele lor. În acest context, el a adăugat că din aceste motive eforturile Guvernului au fost concentrate pentru a face mai uşoară viaţa persoanelor aflate în acest penitenciar.

De asemenea, Alexandru Tănase a mulţumit partenerilor de dezvoltare care s-au implicat în desfăşurarea acestui proiect pilot şi a comunicat că este un exemplu bun cum s-a reuşit îmbinarea interesului de a avea condiţii decente pentru femeile deţinute la Rusca cu posibilitatea de a conecta casele aflate în localitatea Rusca la această staţie de epurare. În acest context, prin Ordinul Ministrului Justiţiei, în semn de apreciere pentru aportul adus la realizarea acestui proiect, dna Georgette Bruchez, directoare a Biroului de Cooperare al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, a fost decorată cu distincţia „Crucea pentru Merit”.

La eveniment a participat dl Mihai Godea, deputat în Parlament, care a ţinut să menţioneze că în cazul staţiei de epurare de la Rusca s-au îmbinat foarte bine interesele Guvernului cu cele ale comunităţii. El a mulţumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul oferit şi investiţia pe care au făcuto în acest proiect inovativ pentru Moldova.

De asemenea, la eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai Ministerului Mediului şi ai organizaţiilor donatoare.

 

NOTĂ: În Penitenciarul nr.7 Rusca îşi execută pedeapsa 264 femei.


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11715512     Soluție
 
Servicii
Close