Prima / Comunicate de presă » LA DOAR DOUA LUNI DE LA FINALIZAREA REFORMEI EXECUTORILOR JUDECATORESTI, MOLDOVA A DEVENIT MEMBRU PERMANENT AL UNIUNII INTERNATIONALE A EXECUTORILOR JUDECATORESTI imprimare
LA DOAR DOUA LUNI DE LA FINALIZAREA REFORMEI EXECUTORILOR JUDECATORESTI, MOLDOVA A DEVENIT MEMBRU PERMANENT AL UNIUNII INTERNATIONALE A EXECUTORILOR JUDECATORESTI
26.11.2010    

La 25 noiembrie 2010, o delegaţie a Ministerului Justiţiei împreună cu reprezentanţi din cadrul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti a participat la reuniunea Consiliului Permanent  al Uniunii Internationale a Executorilor Judecatoresti in cadrul careia Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Republica Moldova a fost acceptata in calitate de membru permanent.

In mesajul adresat cu aceasta ocazie, reprezentanţii Republicii Moldova au subliniat importanţa asigurarii unui proces eficace de executare a hotararilor judecatoresti pentru realizarea finalitatii actului de justitie. “O justitie eficace nu se limiteaza la proceduri judiciare rapide. Dreptul la proceduri rapide si eficace de executare reprezinta un aspect indispensabil al dreptului persoanei la un proces echitabil, garantat de Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale. In afara de acest impact individual, trebuie sa fim constienti de efectele sistemului de executare a hotararilor judecatoresti asupra sistemului economic, or legile, instantele judecatoresti si hotararile judecatoresti sunt parte a cadrului institutional ce asigura succesul reformelor economice, fiind, astfel, gajul progresului economic”, au declarat în discursul său reprezentaţii moldoveni.

De asemenea, ei au mentionat ca in domeniul justitiei Republica Moldova s-a confruntat in ultimii 20 de ani cu povara mostenirii regimului comunist, avand grave deficiente sistemice in procesul de executare a hotararilor judecatoresti. Anume in acest context, noul Guvern democratic al Republicii Moldova a inceput acum un an reforme profunde in sistemul justitiei. “Liberalizarea profesiei de executor judecatoresc si trecerea la sistemul privat de executare constituie cea mai importanta realizare in acest sens, fiind si cea mai ampla reforma institutionala operata de Guvern”, au conchis experţii Ministerului Justitiei.

Delegaţia moldovenească a exprimat asigurari privind sustinerea pe care Guvernul va continua sa o acorde Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti pentru dezvoltarea unui sistem eficace de executare a hotararilor judecatoresti. De asemenea, ei au exprimat multumiri colegilor din Romania, Lituania si Olanda care au asistat Guvernul Republicii Moldova in efectuarea reformei sistemului de executare a hotararilor judecatoresti.

In cadrul Consiliului Permanent al Uniunii Executorilor Judecatoresti, Roman Talmaci, Presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti a prezentat principalele axe ale reformelor operate in Republica Moldova in sensul liberalizarii profesiei de executor judecatoresc.

 

 

Aderarea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Republica Moldova la forul profesional international a fost acceptata cu unanimitate de voturi, Republica Moldova devenind astfel cel de-al 72-lea stat membru.


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11715615     Soluție
 
Servicii
Close