Prima / Comunicate de presă » PRECIZARE imprimare
PRECIZARE
08.12.2016 Rodion Guștiuc   

8 decembrie 2016, Chișinău Ministerul Justiției informează referitor la avizul pozitiv oferit în ședința Guvernului din 7 decembrie privind aspectele tehnice de reorganizare a hărții judecătorești.

Vă comunicăm că, scopul inițiativei legislative este introducerea unor clarități în privința mecanismului de repartizare a dosarelor prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), în cadrul instanțelor de judecată unificate de jure și în proces de unificare de facto.

„Ne dorim să nu admitem sporirea costului procedurii pentru justițiabil și complicarea procesului de exercitare a justiției. Or, lipsa unor astfel de prevederi, ar discredita reforma și spori rezistența în procesul de implementare a reorganizării hărții judecătorești", specifică Vladimir Cebotari, ministrul Justiției.

Astfel, până la crearea condițiilor pentru funcționarea judecătoriilor reorganizate într-un sediu unic, acțiunea depusă de reclamant în temeiul art. 38 sau 39 din Codul de procedură civilă se va examina de către judecătorul sau, după caz, completul de judecători care activează în sediul judecătoriei respective.

De la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 76 din 21 aprilie 2016 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești au fost întreprinse un șir de activități organizatorice esențiale procesului de reorganizare: desfăşurarea concursurilor pentru numirea președinților și vicepreşedinţilor instanțelor nou-create, elaborarea noilor state de personal ale instanţelor judecătorești, planificarea activităţilor economico-financiare pentru anul viitor în corespundere cu reorganizarea prevăzută de lege, etc. Toate acțiunile conexe realizării acestei reforme urmează a fi continuate.

Amintim că, potrivit Legii privind reorganizarea instanțelor de judecată, aprobate de Parlament, din 1 ianuarie 2017, prin fuzionarea celor 44 de judecătorii existente, vor fi create doar 15 instanțe de judecată. Deja anul viitor, cel puțin judecătoria amplasată în orașul Ungheni urmează a fi conformată integral obiectivelor reformei.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11641013     Soluție
 
Servicii
Close