Prima / Comunicate de presă » Medierea va reduce costurile și timpul litigiilor comerciale imprimare
Medierea va reduce costurile și timpul litigiilor comerciale
02.02.2017 Rodion Guștiuc   

2 februarie 2017, Chișinău - Un nou proiect de cooperare privind medierea a fost lansat, astăzi, la Ministerul Justiției. Pe parcursul a doi ani, Guvernul va primi asistență tehnică pentru a permite utilizarea medierii în sistemul de justiție civilă cu scopul soluționării litigiilor comerciale. Astfel, vor fi reduse efectele adverse ale proceselor de judecată, beneficiile fiind resimțite de economia și cetățenii din Moldova.

În următoarea perioadă, se preconizează extinderea serviciilor de mediere în sistemul judecătoresc reorganizat, dezvoltarea cadrului normativ și de reglementare cu privire la mediere. Proiectul mai prevede elaborarea curriculumului pentru judecătorii și universități.

De asemenea, 30 de persoane vor participa la instruiri de formare profesională și evaluare, pentru a fi recunoscute în calitate de mediatori acreditați CEDR și a participa în activitățile de mediere în cadrul instanțelor de judecată și sectorului privat din țară.

Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, este impresionat de rezultatele proiectelor anterioare, considerând că „extinderea și  instituționalizarea sistemului de soluționare alternativă a litigiilor este o prioritate pentru următoarea etapă a reformei sectorului justiției din Moldova".

Cu finanțare de la Fondul pentru buna guvernare a Marii Britanii, activitatea se bazează pe succesul și impulsul dat de proiectul precedent, cu o durată de 3 ani, finanțat de BERD, ce a culminat prin aprobarea Legii revizuite cu privire la mediere, înființarea primului Centru de Mediere din țară cu sediul la Camera de Comerț și Industrie, pilotarea medierii comerciale în două instanțe de judecată, o curte de apel și formarea primilor mediatori, care au deschis calea utilizării procedurilor de soluționare alternativă a litigiilor în instanțele din Republica Moldova. 

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6909242     Soluție
 
Servicii
Close