Prima / Comunicate de presă » Mai multă încredere în justiție din partea societății imprimare
Mai multă încredere în justiție din partea societății
02.05.2017    

2 mai 2017, Chișinău – Rezultatele unui nou sondaj sociologic au fost publicate recent de către Institutul de Politici Publice (IPP). Studiul arată că încrederea oamenilor față de justiție a crescut, în comparație cu rezultatele ultimului sondaj efectuat, de aceeași instituție, în octombrie 2016.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP) în aprilie curent, 24% din respondenți au comunicat că au încredere în justiție, în comparație cu 7,8% în octombrie 2016. Numărul oamenilor care au o percepție pozitivă față de justiție a crescut de 3 ori în ultima jumătate de an, timp în care au fost aprobate mai multe legi ce vizează Constituția, Codul penal și de procedură penală, Codul de procedură civilă, profesiile conexe justiției, declararea averii și intereselor personale, reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești etc. 

2016 a fost un an de succes, datorită implementării calitative a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției (SRSJ). Au fost lichidate mai multe restanțe din domeniu: sistemul judecătoresc, justiția penală, respectarea drepturilor omului, accesul la justiție și executarea hotărârilor judecătorești.

„Ne dorim mult mai mult. Vom continua și mai determinați să edificăm o justiție eficientă, calitativă, ce va servi interesele cetățenilor. Vă asigur că, și în 2017, proiectele noastre au un rezultat scontat de anvergură pentru țara noastră”, declară ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

Implementarea proiectului Comisiei Europene Pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) în comun cu autoritățile judecătorești din Moldova, derulat în ultimii 2 ani, a contribuit la sporirea încrederii societății față de justiție. A fost recomandată introducerea noilor instrumente (registrele e-Executare, e-Notariat, e-Arest, e-Probațiune, e-Licențe, e-Organizații, e-Procuratură, e-Dosar). Punerea lor în aplicare pe scară largă, pentru toți utilizatorii și beneficiarii finali, va facilita accesul cetățenilor la justiție, rezultate ce vor îmbunătăți situația și va crește încrederea oamenilor în justiție, reflectată în următoarele sondaje.

BOP este un  program de cercetare a opiniei societății din Moldova, efectuat de IPP începând cu 1998. Instituția analizează politicile publice din diverse domenii de interes major pentru societate și contribuie la dezvoltarea unei societăţi deschise, participatorii, pluraliste, bazate pe valorile democratice. 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9311563     Soluție
 
Servicii
Close