Prima / Comunicate de presă » Rolul justiției constituționale, discutat cu oficiali străini imprimare
Rolul justiției constituționale, discutat cu oficiali străini
31.07.2017    

31 iulie 2017, Chișinău Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Curților Constituționale din România, Ucraina și Germania, aflați în vizită la Chișinău cu ocazia sărbătorii Zilei Constituției. Participanții la întrevedere au discutat despre relația de cooperare dintre Ministerul Justiției și Curtea Constituțională din țara noastră.

Oaspeții au reiterat importanța Legii Supreme pentru un stat de drept și o democrație consolidată. Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a comunicat că Republica Moldova este un stat tânăr, ce învață valorile democrației, dar cu ambiții realiste de a fi devotat acestora. „Atunci când expertizăm un proiect de lege încercăm să anticipăm corespunderea acestuia cu normele Constituției. Totodată, conștientizăm consecințele unor inițiative de modificări ale legislației într-un context sau într-un mod greșit”, a afirmat demnitarul.

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale din România, a opinat că, în contextul reformelor, este prioritară calitatea actelor legislative și nu viteza elaborării lor. „Să nu acceptați presiunea Parlamentului sau Guvernului de a face legi peste noapte. Sunt prioritari cei cărora le este adresată legea”, a susținut oficialul și a reiterat rolul justiției constituționale pentru asigurarea respectării prevederilor Legii Supreme, a drepturilor fundamentale în consolidarea democrației și progresului social.

Constituția țării a fost adoptată pe 29 iulie 1994. Curtea Constituțională  este unica autoritate a statului ce interpretează oficial Legea Supremă, verifică dacă actele juridice sunt în acord cu aceasta. Totodată, ea exercită controlul constituționalității legilor și hotărârilor Parlamentului, decretelor Președintelui, hotărârilor și ordonanțelor Guvernului, precum și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

 

GALERIE FOTO: 

 

 


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

 Portal Servicii

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20-14-20    

 

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel: (+373 22) 23-33-40
Fax: (+373 22) 23-47-97
Vizitatori total: 4912138     Soluție
 
Servicii
Close