Prima / Comunicate de presă » Eforturi comune pentru debirocratizarea procesului penal imprimare
Eforturi comune pentru debirocratizarea procesului penal
10.11.2017    

10 noiembrie 2017, ChișinăuMinistrul Justiției, Vladimir Cebotari, a participat la conferința internațională privind debirocratizarea procesului penal, organizată de Procuratura Generală. În comun cu experți străini au fost analizate diverse aspecte pentru îmbunătățiri în domeniu.

„Ideea este una extrem de actuală, ce se pliază perfect cu celelalte inițiative deja avansate, inclusiv în procedura civilă și cea contravențională. De asemenea, aceasta este în concordanță cu scopul nostru major – continuitatea reformelor în justiție, fiindcă aspectul dat necesită o abordare practică în următorii 2-3 ani. Cred eu că acest lucru ne va reuși”, a declarat Vladimir Cebotari.

Ministrul a precizat că: „scopul este eficientizarea unor procese, reducerea unor costuri pe care astăzi le suportă statul. Trebuie să venim cu proceduri simple, dar clare, pentru toți cei implicați în procesul penal, pentru a asigura egalitatea instrumentelor părților în proces. Va fi economisit timpul și va fi scoasă presiunea inutilă de pe toți actorii, pentru a se concentra pe actele cu adevărat importante”.

Principalele aspecte prezentate vizează proceduri vag reglementate în legislație privind contestarea acțiunilor sau inacțiunilor procurorului, ce au în consecință doar prelungirea duratei examinării dosarului. Analiza efectuată pentru luna octombrie curent indică faptul că procurorii Anticorupție au participat la 113 ședințe de judecată pentru proceduri de contestare la judecătorul de instrucție și curțile de apel.

Sunt necesare prevederi legale privind modificarea termenelor de efectuare a controlului judiciar la plângere și reglementări precise pentru verificarea legalității administrării probelor la urmărirea penală. Astfel, ar fi exclusă dubla judecare, delimitarea clară a categoriilor de acte și acțiuni ce pot fi supuse verificării plângerilor de către procuror.

De asemenea, complexitatea procesului penal este excesivă și din cauza termenilor legali de examinare a plângerilor în 15 zile, ce nu sunt respectați fiindcă implică citarea părților și participarea procurorului. S-a menționat că dreptul la un proces echitabil implică examinarea cazului în termeni rezonabili, în timp ce pe rolul instanțelor sunt 3300 dosare cu o durată mai mare de 6 luni.

La eveniment au participat și reprezentanți ai Consiliului Europei, Delegației UE în Moldova, Parlamentului, Procuraturii Generale, Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Centrului Național Anticorupție, experți din România, Germania și Letonia.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11641139     Soluție
 
Servicii
Close