Prima / Comunicate de presă » Reabilitarea consumatorilor de droguri aflați în detenție imprimare
Reabilitarea consumatorilor de droguri aflați în detenție
29.11.2017    

29 noiembrie 2017, ChișinăuSecretarul General de Stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, a participat la ceremonia deschiderii unui sector locativ în Penitenciarul nr. 9 Pruncul, destinat persoanelor private de libertate care vor beneficia de asistență psiho-socială. În contextul evenimentului, oficialul a participat și la conferința internațională, ce a pus în discuție metodele de reabilitare a deținuților dependenți de droguri. 

„În țările Europei de Est noi suntem primii în aplicarea tehnicilor noi de lucru cu deținuții și în implementarea programului de susținere cu metadonă. În anul curent, au fost antrenați 11 deținuți în tratamentul Hepatitei C. Consider că, acest fapt indică tendințe noi de a asigura în Republica Moldova un sistem execuțional bazat pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Sperăm că această mare diferență, de atitudine în primul rând, să-i facă pe deținuții noștri să accepte mai ușor provocarea de a veni în aceste spații și de accepta programul”, a afirmat Anatolie Munteanu.

Proiectul de creare a sectorului locativ pentru reabilitare, numit comunitatea terapeutică, a fost implementat în comun cu experţii norvegienii şi reprezentanţii Pompidou Grup al Consiliului Europei (CoE). La eveniment, Thomas Kattau, Secretar executiv adjunct al Grupului menționat a încurajat reprezentanții autorităților, dar și angajații care vor fi implicați direct în lucrul cu deținuții. Oficialul a menționat că „asistența acordată pentru reabilitare este o activitate specifică, ce întâmpină anumite greutăți: frică, rezistență, scepticism, critici. Însă, motivația de a le înfrunta se datorează faptului de a salva vieți”.

Comunitatea terapeutică pentru condamnaţii dependenţi de droguri este o metodă inovativă în sistemul penitenciar din țara noastră, ce va consolida pachetul voluminos de servicii pentru această categorie de persoane şi le va oferi siguranţa de a nu interacţiona cu factori negativi ce pot condiţiona consumul. În cadrul conferinței, experți din România, Ucraina, Armenia, Belarus și Norvegia au împărtășit experiența și rezultatele obținute în programele aplicate pentru reducerea riscurilor, tratamentul consumatorilor de droguri și reintegrarea acestora. 

Importanța contracarării consumului drogurilor în locurile de detenţie se datorează consecințelor. Consumul reprezintă atât o cale de răspândire a bolilor infecţioase transmisibile, ce pot genera adevărate focare de infecţie, cât şi un factor al violenţei între deţinuţi. Potrivit datelor Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), în anul 2017, din numărul total al deținuților, 5,4% (470 de oameni) sunt dependenți de droguri, luați la evidenţă medicală, iar 5,1% constituie persoane cu infracţiuni privind circulaţia substanţelor narcotice. 

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

GALERIE FOTO:

 

 

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11640964     Soluție
 
Servicii
Close