Prima / Comunicate de presă » Discuții la Nisporeni despre reorganizarea instanțelor imprimare
Discuții la Nisporeni despre reorganizarea instanțelor
07.12.2017    

30 noiembrie 2017, ChișinăuMinistrul Justiției, Vladimir Cebotari, a efectuat o întâlnire de lucru cu cetățenii și reprezentanții autorităților din raionul Nisporeni. Au fost discutate subiecte privind accesul la justiție, dificultățile întâmpinate de justițiabilii din această localitate și transferul judecătoriei în raionul Ungheni.

 În contextul discuțiilor, demnitarul a precizat că „inițiativa de a optimiza harta instanțelor este necesară și foarte bună. Schimbarea facută cu intenții nobile va avea, într-un final, rezultate palpabile. Calitatea justiției depinde direct de competențele și profesionalismul actorilor implicați în actul de justiție. Scopul principal al acestei reformei constă în creșterea calității domeniului, specializarea judecătorilor pe dosare civile, penale, în drept contencios și cel familial”.  

Ministrul a subliniat că accesul la justiție nu înseamnă doar un acces fizic în instanțe ci și faptul că procesul de judecată trebuie să fie foarte bine organizat. E necesară depășirea situației actuale, când justițiabilii citați la ședințe așteaptă excesiv de mult pentru participare din cauza volumului mare al dosarelor ce necesită examinare.

A fost propus ca Nisporeni să fie localitatea-pilot pentru testarea sistemului electronic prin care cererile și alte acte să fie înaintate instanței prin tehnologiile conectate la internet. Vladimir Cebotari a menționat că au fost identificate soluții ce anticipează eventualele inconveniențe rezultate de transferul fizic al sediului judecătoriei.

Un alt aspect discutat a fost schimbarea jurisdicției Curții de Apel Chișinău, în urma căreia cetățenii vor trebui să se adreseze la Curtea de Apel Bălți. Argumentul comunicat privind această modificare ține de volumul dosarelor aflate în examinare per zi: 20 la instanța superioară din Bălți și 70 la cea din Chișinău. Adițional, președintele raionului a înaintat solicitarea de a permite să rămână câțiva magistrați de bază în judecătoria Nisporeni.

La eveniment au participat peste 150 de persoane. Şedinţa s-a desfăşurat în baza unei ordonanţe a Guvernului privind organizarea întâlnirilor şi audierilor cetăţenilor în teritoriu.

 

Pentru mai multe informații, contactați 

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11640823     Soluție
 
Servicii
Close