Prima / Comunicate de presă » Crește numărul solicitărilor de apostilă depuse on-line imprimare
Crește numărul solicitărilor de apostilă depuse on-line
07.11.2018    

Serviciile de apostilare sau supralegalizarea actelor sunt prestate de Agenția Resurse Informaționale Juridice din subordinea Ministerului Justiției. Solicitarea serviciilor se efectuează atât la ghișeele instituției cât și on-line, pe portalul apostila.gov.md. Comparativ cu anul trecut, numărul solicitărilor depuse prin internet a crescut cu circa 20%.

Aplicarea apostilei este formalitatea, prin care se atestă veridicitatea semnăturii, calitatea în care а acționat semnatarul actului, autenticitatea sigiliului și а ștampilei de ре acest act. Apostila se aplică pe acte de stare civilă, caziere judiciare, diplome de studii, acte medicale, acte pentru obținerea pensiilor, ș.a. Cererile sunt procesate inclusiv prin depunerea lor în format electronic și semnate de persoanele care dețin semnătură digitală.

Cel mai mare flux de solicitări se atestă anual în perioada lunilor august – octombrie. În anul curent, de la 1 august până pe 31 octombrie au fost depuse 4507 solicitări on-line, iar în baza lor au fost apostilate 11694 acte. În perioada similară în 2017, au fost 3682 solicitări on-line prin care au fost apostilate 9087 acte. Se atestă o creștere de circa 20% a solicitărilor prin internet, ponderea lor din numărul total fiind de circa 40%.

Cererile depuse prin internet cu semnătură digitală sunt acceptate indiferent de tipul sau emitentul dispozitivului pentru semnare. La cerere și actul ce urmează a fi apostilat se anexează copia scanată a buletinului de identitate a solicitantului. Procesarea cererii are loc după confirmarea achitării serviciului ce poate fi efectuată, de asemenea, on line, cu orice instrument de plată – card bancar, internet banking sau numerar. Plata are loc prin intemediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay, accesibil în mai multe instituţii bancare din ţară, dar și în rețelele terminalelor de plată. Ulterior se eliberează e-apostila la accesarea portalului www.apostila.gov.md, prin descărcarea apostilei cu aplicarea codului de securitate transmis automat la momentul depunerii cererii. Actul este valabil după o simplă printare de la calculator. Menționăm că, sistemul e-apostila a fost lansat în luna august 2013.

 

Pentru mai multe informații, contactați  

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției 

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11715950     Soluție
 
Servicii
Close