Prima / Comunicate de presă » Ministerul Justiţiei face apel în cadrul campaniei anti-drog: Alege viața! imprimare
Ministerul Justiţiei face apel în cadrul campaniei anti-drog: Alege viața!
09.11.2018    

Ministerul Justiţiei este partener al campaniei naționale anti-drog „Alege Viața!”, lansată astăzi de câteva autorități publice și reprezentanți ai societății civile. La lansare, secretarul general de stat, Anatolie Munteanu, a vorbit despre abordări noi privind consumul de droguri în politicile execuțional-penale promovate de Ministerul Justiţiei și asistența în penitenciare a deținuților dependenți de droguri.

Campania este demarată în scopul sensibilizării populației privind o mai mare răspândire a consumului de droguri în ultima perioadă și anume a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive, comercializate sub numele de „droguri legale” sau „etnobotanice”. Accesibilitatea din punct de vedere al prețului scăzut și ușurința comercializării lor prin canalele de comunicare legate de noile tehnologii informaționale a favorizat consumul drogurilor în special în rândul tinerilor. Obiectivele campaniei vizează câteva direcții de acțiune: reducerea ofertei prin combaterea traficului de droguri, reducerea cererii prin tratament și reabilitarea consumatorilor, reducerea riscurilor aferente consumului, precum răspândirea infecției HIV, supradozaj, moarte subită ș.a.

Tendințele noi în domeniul politicilor penale sunt punitive în privința traficanților de droguri, iar pentru consumatori sunt orientate spre identificarea soluțiilor alternative detenției și reabilitării lor. La lansarea campaniei, secretarul general de stat din Ministerul Justiţiei a menționat că „sistemul execuțional penal are tangență cu domeniul circulației drogurilor pe câteva dimensiuni: contracararea pătrunderii în instituțiile penitenciare, identificarea și depistarea lor în penitenciare, oferirea serviciilor pentru reducerea riscurilor aferente consumului de droguri, asistența psiho-socială pentru deținuții dependenți de droguri”.

Anatolie Munteanu a afirmat că „în acest an s-a făcut un pas esențial în domeniul execuțional-penal spre evaluarea riscurilor și necesităților consumatorilor de droguri, prin instituirea comunității terapeutice în Penitenciarul nr. 9 – Pruncul. Ne propunem crearea mai multor comunități terapeutice și în alte penitenciare din țară”. Precizăm că, sectorul locativ separat numit comunitatea terapeutică este o metodă inovativă în sistemul penitenciar ce oferă un pachet de servicii pentru deținuții care renunță la droguri și sunt izolați pentru a nu interacţiona cu factori negativi ce pot condiţiona consumul.

La lansarea campaniei a fost prezentat în premieră un spot video de sensibilizare împotriva consumului drogurilor ce va fi difuzat în mass-media. Vor urma activități de informare în toate raioanele din țară inclusiv vizite ale grupurilor de specialiști în locuri de agrement, concursuri, lansarea liniei fierbinți ș.a. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați 11600 consumatori de droguri potrivit datelor oficiale, însă se presupune că numărul real este mult mai mare.

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11640998     Soluție
 
Servicii
Close