Prima / Comunicate de presă » Ministerul Justiției și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au discutat evoluțiile recente în construcția noului penitenciar imprimare
Ministerul Justiției și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au discutat evoluțiile recente în construcția noului penitenciar
14.11.2018    

Reprezentanți ai Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) se află într-o misiune tehnică la Chișinău pentru a evalua pregătirile construcției noului penitenciar. S-au discutat ultimele evoluții în finisarea etapei de proiectare, expertizarea proiectului și demararea licitațiilor de contractare  a unei companii de construcție.

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi a ținut să aprecieze suportul tehnic acordat de CEB pe parcursul tuturor etapelor de proiectare a noului penitenciar și să evidențieze importanța monitorizării activităților ulterioare expertizării proiectului. De asemenea, ministrul a subliniat necesitatea efectuării cât mai rapide a licitațiilor de contractare a unor companii de construcție și de supraveghere a lucrărilor, în contextul în care sistemul penitenciar și întreaga societate mizează pe edificarea cât mai rapidă a unui penitenciar modern care va ameliora considerabil situația drepturilor omului în Republica Moldova. 

Expertul tehnic al CEB, Conor Mooney, s-a arătat mulțumit de recentele progrese înregistrate de toți actorii implicați în proiectarea și construcția noului penitenciar. De asemenea, a apreciat pozitiv faptul că deși o perioadă considerabilă lucrările de proiectare au fost în întârziere, procesul a avansat și CEB urmează să ofere asistență tehnică pentru pregătirea caietului de sarcini și cerințele ce vizează licitațiile internaționale. Expertul a afirmat că până la finele acestui an vor fi aprobați termenii și costurile exacte ale etapei de construcție.

În ședința de evaluare reprezentanții Unității de Implementare a Proiectului au informat că lucrările de proiectare au fost de curând transmise Serviciului de stat pentru verificarea și expertizarea proiectelor și construcțiilor. Verificarea va dura până la finele lunii decembrie curent, iar apoi, la începutul anului 2019 vor fi organizate licitațiile internaționale pentru selectarea companiilor de construcție și de verificare a lucrărilor. Începutul construcției este planificat pentru mijlocul anului 2019, iar darea în exploatare este așteptată la finele anului 2022.

Menționăm că, construcția noului penitenciar este finanțată în proporție de 39 milioane de euro în baza unui împrumut acordat de CEB, 1 milion de euro oferit în calitate de grant și 12 milioane de euro – din contribuția Guvernului Republicii Moldova, astfel suma totală fiind de 52 milioane de euro. Acesta urmează să fie construit în comuna Bubuieci, municipiul Chișinău și va avea o capacitate de 1536 de locuri.

 

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11716073     Soluție
 
Servicii
Close