Prima / Comunicate de presă » Conferință dedicată lansării Codului administrativ imprimare
Conferință dedicată lansării Codului administrativ
21.11.2018    

Ministerul Justiției, Curtea Supremă de Justiție și Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ) organizează Conferința națională dedicată adoptării și lansării Codului administrativ în Republica Moldova. În cadrul conferinței se discută importanța jurisdicției administrative, specializarea judecătorilor administrativi și alte aspecte ale noului cod.

În cadrul alocuțiunii sale, ministrul Justiției, Victoria Iftodi și-a exprimat convingerea că jurisdicţia administrativă va constitui sistemul ce va dispune de cea mai bună capacitate de a reconcilia puterea publică şi statul de drept, sistem care are menirea de a face ca statul să se supună dreptului, dar, în acelaşi timp, are capacitatea de a înţelege statul. „Doar o bună cunoaştere a administraţiei poate să producă o jurisprudenţă echilibrată” a subliniat Victoria Iftodi.

La conferință participă peste 70 de reprezentanți a celor trei ramuri ale puterii – legislativă, executivă și judecătorească, precum și experți din Germania. Scopul evenimentului este de a impulsiona schimbul de opinii pe marginea jurisdicţiei contenciosului administrativ, un subiect complex şi vast, care a provocat dezbateri captivante în trecut, dar și deosebit de actual, deoarece va trece prin transformări revoluționare odată cu intrarea în vigoare, la 1 aprilie 2019, a noului Cod Administrativ.

Codul cuprinde 258 articole, structurate în 3 cărți, în care sunt sistematizate toate reglementările legale existente ce țin de procedura administrativă desfășurată de autoritățile publice. Acesta determină statutul juridic al participanților la raporturile administrative, atribuțiile autorităților publice administrative și ale instanțelor de judecată competente pentru examinarea litigiilor de contencios administrativ, drepturile și obligațiile participanților în procedura administrativă și cea de contencios administrativ. De asemenea, adoptarea și lansarea acestui cod prevede specializarea judecătorilor administrativi, fiind una dintre direcțiile strategice de acțiune în sectorul judiciar („Mica Reformă a Justiției”), anunțate la începutul anului curent.

Menționăm că, evenimentul va fi urmat de o serie de seminare de instruire practică pentru implementarea Codului administrativ, organizate de Curtea Supremă de Justiție și Fundația germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ). Aceste seminare vor fi destinate judecătorilor de contencios administrativ, funcționarilor autorităților publice locale și centrale de specialitate și avocaților specializați în contenciosul administrativ, având drept scop pregătirea aplicării uniforme în practică a noului cod.

 

 

Pentru mai multe informații, contactați  

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției 

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11716253     Soluție
 
Servicii
Close