Prima / Comunicate de presă » Sistem progresiv de executare a pedepsei penale, dezideratul Ministerului Justiţiei imprimare
Sistem progresiv de executare a pedepsei penale, dezideratul Ministerului Justiţiei
28.11.2018    

Ministerul Justiţiei și Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au organizat o nouă rundă a discuțiilor de specialitate privind sistemul progresiv de executare a pedepsei penale. A fost prezentat conceptul sistemului progresiv elaborat, ce se propune a fi aplicat în penitenciarele din Republica Moldova.

Una din direcțiile de reformare a sistemului penitenciar autohton vizează modernizarea procedurilor de lucru actuale și modul în care deținuții vor executa pedeapsa privativă de libertate. În acest sens, un grup de lucru format sub egida Ministerului Justiţiei a elaborat conceptul sistemului progresiv de executare a pedepsei închisorii ce prevede evaluarea complexă a fiecărui deținut sau prevenit, stabilirea unor prognoze în dependență de gradul de risc, individualizarea activităților prescrise, dinamizarea regimului zilnic, analiza evoluției comportamentului și motivarea persoanei pentru progres.

În dezideratul implementării acestui sistem progresiv, este necesară revizuirea legislaţiei și procedurilor specifice ariei execuţional penale. Astfel, discuțiile de specialitate au fost centrate pe schițarea unui proiect de lege prin care să fie modificate unele prevederi ale Codului de executare. De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea stabilirii mecanismului eficient de interacţiune între autorităţile statului la punerea în executare a pedepselor privative de libertate.

La discuții au participat reprezentanți ai sistemului judecătoresc, Procuraturii, Avocatului Poporului, Uniunii Avocaților. Invitații speciali, Silvia Hawliczek și Arne Wieben, ambii directori de penitenciare din Germania, au dat aprecieri sumare și au făcut recomandări privind cadrul normativ ce va reglementa aplicarea sistemului progresiv, dar și a personalului calificat necesar.

Menționăm că, în cele 17 penitenciare din țară, în prezent se află 7029 deținuți dintre care 1171 sunt persoane aflate în arest preventiv. Discuțiile de specialitate au fost organizate cu suportul Fundației Germane pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ).

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11641234     Soluție
 
Servicii
Close