Prima / Comunicate de presă » O nouă versiune a PIGD-ului, lansată pentru testare în 3 instanțe imprimare
O nouă versiune a PIGD-ului, lansată pentru testare în 3 instanțe
21.01.2019    

În perioada 21 ianuarie - 21 martie curent, va avea loc testarea noilor funcționalități ale Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Exploatarea experimentală este lansată în Judecătoria Cimișlia, Judecătoria Comrat și Curtea de Apel Comrat.

Noua versiune a PIGD-ului asigură interoperabilitatea cu serviciile guvernamentale electronice relevante (MPass, MSign, MPay, MLog, Mnotify) iar noile funcționalități permit semnarea electronică a documentelor emise de instanța de judecată, un transfer electronic al cererilor și dosarelor mai performant, care oferă posibilitatea de a continua lucrul cu aceleași dosare electronice în toate instanțele și contribuie la evitarea dublărilor de date și eficientizarea activității angajaților instanțelor de judecată. O altă funcționalitate nouă constă în implementarea unui mecanism flexibil de administrare care să permită indicarea specializării judecătorilor, precum și crearea completelor specializate, inclusiv în judecătoriile de primă instanță.

De asemenea, a devenit posibilă utilizarea unei baze de date unice pentru toate tipurile de instanțe (judecătorii, curți de apel, Curtea Supremă de Justiție), urmând ca diferențierea între specificul funcțional al fiecărui tip de instanță să fie efectuat de către aplicație în funcție de rolul utilizatorului care se conectează la sistem. În scopul eficientizării activității administrative, a fost creată funcția de alertare a judecătorului, președintelui instanței de judecată, Inspecției judiciare, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești despre iregularități tehnice ce se pot produce în procesul de utilizare a sistemului, dar și despre încălcarea termenului de examinare a dosarelor, cererilor și demersurilor pentru care legislația reglementează expres termene restrînse de examinare (24 ore, 48 ore etc).

Noul PIGD va fi mai flexibil la modificările legislative ulterioare fără costuri mari și impact asupra funcționalităților existente. În acest scop este prevăzută posibilitatea reconfigurării fără impact asupra arhitecturii de bază a acestuia și utilizarea unei arhitecturi extensibile, care să permită scalarea sistemului, astfel încât performanța ulterioară să poată fi îmbunătățită prin conectarea de resurse hardware și software suplimentare.

Testarea noului sistem informațional judiciar integrat urmează să aibă loc în mai multe etape pe parcursul anului curent. În următoarele etape va fi pilotat modulul dezvoltat pentru Curtea Supremă de Justiție, Modulul de Raportare Statistică Electronică, Modulul de Măsurare a Performanței Judecătorești și aplicația e-Dosar Judiciar actualizată/îmbunătăţită.

Amintim că, PIGD este un instrument de automatizare implementat în instanțe pentru reducerea corupției și promovarea transparenței în sistemul judecătoresc, prin utilizarea datelor și gestionarea electronică a dosarelor, dar și monitorizarea standardelor de performanță. Noua versiune a PIGD-ului a fost dezvoltată cu suportul Programului pentru Justiție Transparentă al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7316301     Soluție
 
Servicii
Close