Prima / Comunicate de presă » Evaluarea mecanismului privind activitatea și componența Consiliului Superior al Procurorilor de către Ministerul Justiției și Consiliul Europei imprimare
Evaluarea mecanismului privind activitatea și componența Consiliului Superior al Procurorilor de către Ministerul Justiției și Consiliul Europei
12.11.2020    

Astăzi, 12 noiembrie 2020, pe platforma proiectului „Acțiune împotriva Corupției în Republica Moldova”, finanțat de Biroul pentru Afaceri Juridice şi Combaterea Traficului de Droguri (INL) al Departamentului de Stat al SUA și implementat de către Consiliul Europei, Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi a avut o discuție cu dl James Hamilton și dna Mjriana Visentin, experți ai Consiliului Europei.

Aceste discuții au avut loc în cadrul activității de evaluare a cadrului legislativ/instituțional cu privire la funcționarea și componența Consiliului Superior al Procurorilor și a colegiilor din structura acestuia și s-au focusat cu preponderență pe recomandările GRECO.

Ministrul Justiției a menționat că fortificarea capacităților Consiliului Superior al Procurorilor, în calitate de garant al independenței și imparțialității procurorilor, constituie un obiectiv prioritar al Ministerului Justiției care este reflectat și în proiectul noii Strategii în sectorul justiției, aprobată de către Guvernul Republicii Moldova la 28 octombrie curent.

În special, Ministrul Justiției a subliniat necesitatea revizuirii componenței Consiliului Superior al Procurorilor potrivit recomandărilor GRECO dar și asigurarea unei activități eficiente și transparente a mecanismelor de selecție și promovare a procurorilor și de responsabilizare a acestora.

Pe parcursul discuțiilor, experții Consiliului Europei dl James Hamilton și dna Mjriana Visentin au abordat mai multe aspecte ce țin de activitatea Consiliului Superior al Procurorilor care au fost  reținute de către Comisia de la Veneția în opiniile sale precum și de către Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni.

Experții și-au exprimat deschiderea și susținerea în acordarea asistenței necesare Republicii Moldova întru perfecționarea cadrului legislativ și a practicilor ce țin de activitatea organului de administrare a corpului de procurori.

Spre final, părțile au convenit ca în cadrul raportului care urmează a fi elaborat să fie reflectate cele mai bune practici de organizare și funcționare a Consiliului Superior al Procurorilor și a colegiilor din componența acestuia.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11640525     Soluție
 
Servicii
Close