Prima / Comunicate de presă » Moțiunea simplă asupra activității Ministerului Justiției nu a fost susținută de Parlament imprimare
Moțiunea simplă asupra activității Ministerului Justiției nu a fost susținută de Parlament
21.10.2021    

Astăzi, 21 octombrie curent, în cadrul ședinței Parlamentului nu a fost susținută moțiunea simplă împotriva activității Ministerului Justiției.

După discursul argumentativ al Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, și dezbateri ale reprezentanților fracțiunilor parlamentare, moțiunea simplă nu a fost susținută de către majoritatea deputaților prezenți în sală. 

Vă invităm să citiți, în cele ce urmează, discursul Ministrului Justiției din plenul Parlamentului:

Stimate domnule Președinte de ședință,

Stimați deputați,

Înainte de mă expune punctual asupra textului moțiunii simple, vreau să atrag atenția asupra unui detaliu. Important din punctul meu de vedere. Mă refer la faptul că moțiunea depusă de opoziție săptămâna trecută în parlament este dezbătută astăzi în parlament. Cum este și normal. Spre deosebire de perioada când actualii opozanți erau la putere. Pentru cine a uitat, vreau să reamintesc aici că multiplele moțiuni pe care noi, opoziția din acea perioadă, le înaintăm în Parlament, nu ajungeau să fie dezbătute. Cu unele mici excepții. Se găseau fel de fel de tertipuri, virgule. Din cauza acestor pretexte, erau aruncate în coș. Acum, însă, ne aflăm într-o cu totul altă situaţie. A unei normalităţi, aș zice. Când un instrument constituțional cum este moțiunea simplă este acceptată, pusă pe rol şi dezbătută, ceea ce înseamnă că spiritul Constituției este respectat. Iată că vremurile bune au ajuns în parlament şi pentru moţiunile opoziţiei, deoarece instrumentele pe care le au la îndemână sunt puse în aplicare. Este deja un rezultat. Un pas spre o democrație veritabilă.

Acum pe fond.

Am tot încercat să sistematizez acuzațiile care mi se impută. Să văd totuși, ca să citez din titlul moțiunii, care sunt acele politici ale ministerului justiției care nu vă plac cum au fost realizate? Și mi-a fost greu să fac o listă exactă. Pentru că moțiunea, în fond, nu este altceva decat un terci, o amestecătură de minciuni, falsuri şi scorniri pe care le tot vituperaţi pe la televiziunile pe care le controlați. Din bani din kuliok.

În stilul celei mai ieftine propagande de tip hibrid manipulaţi cu semi-adevăruri şi falsuri, prezentaţi opiniile drept fapte, rupeţi din context, substituiţi noţiunile, iar unde nu puteţi inventa nimic plauzibil, daţi frâu fanteziilor voastre bolnave. Ironia este că din gura socialiştilor, celor care împreună cu Plahotniuc, apoi cu Şor au acaparat toate instituţiile, sintagmele gen „stat capturat", „control politic asupra procuraturii”, sau „Jos mafia” cum strigau dăunăzi la primul miting televizat al opoziţiei din istorie RM, suna mai degrabă ridicol, decât ofensator. Le amintesc acestor politicieni, care au cochetat cu toţi oligarhii, oferindu-le serviciile politice, în schimbul banilor din kuliok, că oamenii le-au dat un vot de blam şi i-au aruncat la coşul de gunoi al istoriei (apropo, nu-l văd în sală pe Dodon, care este încă deputat), tocmai pentru mizeria în care au înfundat ţara. Moţiunea este tot atât de slabă, ca şi guvernarea pe care, din nefericire, poporul nostru a fost nevoit să o îndure timp de 2 ani de zile.

Îmi imputați că nu am realizat reforma justiției în 2 luni. Că nu am reușit în două luni să desființez ceea ce voi și alții ca voi, unii dintre care se mai rețin în această sală, au plodit pentru a fura și a nedreptăți acest popor.

Da. Nu am realizat încă reforma, nu am început de a construi o justiție corectă care să slujească interesul cetățeanului și nu a celor care fură, pentru că nu ne dorim să punem temelia acestei justiții pe rămășițele putrede a sistemului corupt pe care mi l-ați lăsat. Acel sistem care v-a slujit și datorită căruia acum unii se regăsesc în Parlament și nu în alte locuri mai puțin încălzite.

Da, este imposibil în 2 luni să faci stat de drept. Dar nu a fost imposibil în 2 luni să vă bag în panică și să vă provoc isterii, să vă fac să cereți indulgență poporului acestei țări pe care l-ați furat și umilit.

Stimați deputați, justiția nu servește puterea, justiția este cea care apără pe cei care caută dreptate și dreptatea ar putea fi căutată chiar și de cei aflați la putere.

Avem un sistem putred și voi, cei din actuala opoziție, ați contribuit plenar la starea asta de lucruri, pentru că atunci anume un așa sistem vă convenea. Un sistem bun pentru cei care fură. Un sistem care în loc să apere cetățeanul, el însăși îl mai fura.

După ce ați dat jos Guvernul Maia Sandu deoarece v-ați speriat de un procuror cu adevărat independent, ați preluat controlul asupra justiției. Controlul politic. Exact ca pe timpul lui Plahotniuc.

V-ați pus un procuror ascultător care nu a avut curajul sa va intrebe măcar o dată despre lucrurile pe care le-ați făcut. Și să vă tot acopere. Vreți să spuneți că personaje/figuri de genul Vlad Clima sau Tamara Chișcă-Doneva sunt persoane în măsură să facă reforme? Nu vă este rușine?

Doi. Mai ziceți că asistăm la un atac asupra independenței justiției.

Despre ce fel de independență a justiției, atacată, vorbiți voi?

Ea este independentă?

Da, această justiție este independentă de oameni și de interesul public.

Dar este dependentă, în schimb, de politicieni ca voi și de grupurile de interese. Deci nu poți de principiu sa atentezi la independență de vreme ce aceasta independență nu există, fiindcă tot voi aţi călcat-o în picioare, atunci când erați cu puterea.

Mai aveți nerușinarea să ziceți că nu am venit cu inițiative legislative până acum în Parlament.

Domnilor socialiști, vreau să vă spun că la moment în diferite etape sunt în elaborare vreo 10 proiecte de legi iniţiate de MJ. Ele derivă din programul de guvernare, din planul de activitate al guvernului, din strategia care în curând va fi adoptată.

Nu proiecte care derivau din doleanțele „prietenilor” cum aţi făcut-o voi, cu amendamente strecurate pe uşa din spate, care prejudiciau statul cu milioane sau pentru a vă aduce tovarășii în funcții. Să vă amintesc cum ați capturat CSM-ul, cum ați pus mâna pe Curtea Supremă de Justiție, cum v-ați numit Procurorul, cum ați vrut să capturați Curtea Constituțională cu Boris Lupașcu și alte vitejii care încă nu au rămas uitate.

Proiectele noastre de legi sunt şi despre corupția politică și electorală, și despre despre răspunderea disciplinară a judecătorilor și procurorilor, și despre executori, și despre avocați, și despre notari. Sunt proiecte bune, bune pentru cetățeni și cam dureroase pentru cei care au furat, pentru cei care au averi legate de pământul acestei țări și pe care nu le pot lua cu ei atunci când se înghesuie la trecerile de hotar.

Dar – trebuie să știți – că promovarea proiectelor în cadrul guvernului conform legii trebuie să parcurgă o anumită cale. Există niște proceduri. Dacă nu știți, citiți Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative, citiți Legea cu privire la Guvern, citiți Regulamentul Guvernului. Sunteți în opoziție domnilor deputați, aveți suficient timpul să citiți și legea!

Proiectele de legi nu se fac așa cum le făcea guvernul vostru. Pe genunchi. A lui Andronache sau Nichiforciuc...

Acum despre evaluarea externă. Despre care tot vorbiți. În primul rând, este straniu să aud asta de la voi. Or anume voi sunteți cei care ați renunțat la această reformă imediat ce ați preluat guvernarea la finele anului 2019. Ați aruncat-o pur și simplu. Chiar dacă anterior spuneați că o doriți.

De ce ați renunțat? Este simplu. Ați vrut justiție nu independentă, ci obedientă.

De asta cu Clima, cu Chișca-Doneva, cu procurori care să nu vă întrebe ce ați făcut, ce ați furat, de unde aveți case de milioane și banii din kuliok a cui sunt?

Ca sa fie clar. Nu am renunțat nici pentru o clipă la evaluarea externă. Dimpotrivă, pentru noi asta este o prioritate. Pentru că considerăm că fără ea nu este posibilă curățarea sistemului. Însă este altceva că evaluarea trebuie făcută atent, în consultare cu partenerii, pentru a ne asigura, în primul rând, că respectăm standardele acceptate de Comisia de la Veneția, în al doilea rând că avem angajamentul partenerilor ca ulterior să putem implementa legea și, în al treilea rând, că nu există riscuri ca ulterior țara noastră să fie condamnată de CtEDO. Apropo, dacă vreți să știți, acțiunile noastre sunt coordonate cu partenerii străini. Chiar ieri am discutat cu Comisia de Veneția, cu Consiliul Europei și ne-am înțeles că trebuie să ne grăbim, dar să ne grăbim încet: convenim un concept, îl coordonam cu toți factorii interesați; după asta scriem proiectul de lege, îl expertizăm la Comisia de la Veneția, ulterior definitivăm urmare a recomandărilor experților; după asta adoptă la Guvern și-l trimitem la Parlament. Pentru noi este important să adoptăm o lege care să poată într-adevăr curăța sistemul juridic. De cele mai toxice și nocive elemente.

Dar lăsând lirica și cuvintele din moțiune pe care le-ați scris doar de dragul scrisului, haideți sa nu fim ipocriți și să ne ascundem după deget. Este clar că moțiunea ați înaintat-o deoarece nu vă place ceea ce s-a întâmplat în cazul procurorului general suspendat Stoianoglo. Probabil nu vă place că ați pierdut un om de-al vostru, vă este teamă că Procuratura va deveni independentă, că hoții se vor regăsi în pușcării, că averile furate nu mai stau în siguranță.

Din calea locului, vreau să precizez ca eu nu știu dacă Stoianoglo este sau nu vinovat. Și nici nu știu dacă este nevinovat. Precum este firesc, asta trebuie să o spună justiția. Acea justiție, pentru care, atunci când eram în opoziție și acum când sunt la guvernare, pledezi că trebuie să fie una corectă, să apere lege și nu interese.

Ceea ce a făcut CSP – și eu ca membru al CSP, e vorba de un vot – nu este altceva decât a pune în aplicare art.262 alin.(5) din Codul de procedură penală. Care spune așa: „Examinarea sesizărilor despre infracţiunile comise de către Procurorul General se face de către un procuror desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor”. Atât am făcut. Mai departe este deja treaba procurorului. Dar și răspunderea. Ceea ce vreau eu de la acest proces – și am spus despre asta de nenumărate ori – este corectitudine și transparență. Fără încălcarea legii, fără încălcarea procedurilor. Și în măsura în care legea permite, sa comunice opiniei publice tot ce este posibil. Absolut totul.

Legea este unică pentru toți, nimeni, absolut nimeni nu e mai presus ca legea și nici PG.

Știu că vă place de Stoianoglo. Și vă place ceea ce a făcut el. Sau mai bine zis ceea ce nu a făcut. Nu mă miră. Pentru mine nu este o surpriză. Spre deosebire de voi – şi aici daţi-mi voie să-mi exprim părerea proprie, sper că am dreptul la ea – mie nu-mi place ceea ce a făcut. Mai bine zis, ceea ce nu a făcut. Nu-mi place că procuratura nu are progrese pe dosarele pe care cetățenii noștri le consideră de rezonanță – „Furtul miliardului”, „Laundromatul”, „Aeroportul”, „Metalferos”, furturile de proprietăți din Ucraina, Bahamas şi „kuliokul”. Nu-mi place eliberarea pe bandă rulantă a hoților din pușcării și nici eliberarea ilegală a lui Platon. Nu-mi place cum a fost lăsat să fugă tovarășul vostru Andronachi, nu-mi place cum au rămas neatinse averile lui Plahotniuc și omul și le-a vândut liniștit, cum a fost spălat Botnari în dosarul profesorilor turci, cum au fost date uitării dosarele lui Sternioală, Druță, Țuțu și alți „eroi” din era lui Plahotniuc. Nu-mi place ca justiția să pară a fi un teren pentru reglări de conturi între criminali. Nu-mi place că procuratura, în loc să fie o instituție de care se tem hoții, este aplaudată de hoți. Şi dacă înainte hoţii fugeau de Procuratură, pe timpul lui Stoianoglo hoţii au ajuns să fugă la Procuratură după protecţie. Nu-mi place că aproape nimic din ceea ce a promis domnul Stoianoglo nu s-a realizat. Nu-mi plac multe lucruri.

Stimați deputați,

Eu știu că reforma justiției nu este ușoară. Eu știu că ea nu merge ușor. Pentru că în acest sector există interese. Și interese mari. Dar precum am mai spus-o cu o altă ocazie – și aici nu mă adresez către autorii moțiunii, ci către cetățeni – noi suntem consecvenți și încăpățânați. În sensul bun al cuvântului. Am promis ca vom scăpa țara de Plahotniuc – împreuna cu cetățenii am scapat-o. Am spus ca Dodon va pierde funcția de președinte – a pierdut-o. Am promis ca vom insista și vom obținute alegeri anticipate pentru a scăpa țara de parlamentul ales după regulile lui Plahotniuc – am facut-o. Am spus ca mergem să câștigăm alegerile parlamentare anticipate – le-am câștigat. Vom realiza şi reforma justiţiei, fiindcă cu această promisiune am câştigat alegerile. Am promis dreptate şi vom face dreptate. Pentru această trebuie curăţată justiţia şi edificat statul de drept.

Și ultimul lucru.

Noi nu vrem să acaparăm nimic. Noi nu avem averi care trebuie ascunse de popor. Nu avem tovarăși care trebuie scoși din pușcării. Nu avem parteneri fugari, care trebuie întorși acasă.

Noi vrem să eliberăm țara de hoţii şi corupţii pe care i-aţi slujit politic.

Noi vrem un stat pentru oameni și nu oameni pentru stat, noi vrem o democrație veritabilă, o democrație în care legea este una pentru toți.

Și pentru a putea să ne păstrăm democrația în siguranță, vrem un sistem de justiție independent. Un sistem care să nu fie nici al vostru, nici al nostru, un sistem care aplică legea și care nu este mai presus ca legea. Un sistem în care nu avem „avtoriteți”, dar oameni corecți care își iubesc țara și vocația, oameni care se respectă atât pe ei cât și pe alții, oameni care doresc să trăiască la ei acasă.

De ce vrem sistem independent? Pentru că așa este corect. Pentru că așa vor oamenii. Şi pentru că este singura cale de a ajunge la un stat liber şi cu cetăţeni prosperi.

Vă mulțumesc!”

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 12126553     Soluție
 
Servicii
Close