Prima / Comunicate de presă » Ministrul Justiției s-a întâlnit cu delegația de coraportori ai Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei imprimare
Ministrul Justiției s-a întâlnit cu delegația de coraportori ai Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
30.11.2011    

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, s-a întâlnit astăzi cu coraportorii Comisiei de monitorizare a obligațiilor și angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Discuția pe care Oleg Efrim a purtat-o cu membrii delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, compusă din coraportorii Lise Christoffersen și Piotr Wach, precum și secretarul Comisiei de monitorizare, Sylvie Affholder, s-au axat pe probleme ce țin de reforma justiției și acțiunile autorităților pentru combatere corupției.

Astfel, ministrul Justiției le-a rezumat oaspeților europeni Strategia de Reformare în Sectorul Justiției pentru anii 2012-2016, adoptată recent de Parlamentul Republicii Moldova, precizând că în paralel au fost elaborate proiectul Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei și un șir de alte acte legislative ce țin de aplicarea în practică a normelor prevăzute de aceasta în primul an de implementare. Un accent deosebit s-a pus pe executarea hotărârilor judecătorești, menționându-se că eforturile depuse în acest sens de autorități au avut ca efect o creștere semnificativă în ultimul timp a ratei de executare a deciziilor luate de instanțele naționale. De asemenea, Oleg Efrim a subliniat că a fost elaborat un cadru legislativ care să asigure un remediu național pentru examinarea cauzelor și executarea hotărârilor în termen rezonabil și ar reduce astfel numărul de adresări la CEDO.

În altă ordine de idei, s-a vorbit și despre asigurarea unor condiții mai bune de detenție, pentru care Strategia de Reformare în Sectorul Justiției prevede înființarea Caselor de arest, reconstrucția penitenciarelor vechi și construcția unora noi. Pentru realizarea acestui obiectiv, în prezent se poartă negocieri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție, care ar putea contribui la o parte din cheltuielile inerente. Guvernul Republicii Moldova este în căutarea altor parteneri străini și, la rândul său, va contribui în 2012 cu 10 milioane de lei pentru construcția casei de arest de la Bălți, a adus un exemplu ministrul Justiției. Planurile autorităților moldovene sunt ambițioase, a mai spus el, însă și costisitoare, iar cea mai importantă din punct de vedere financiar parte ține tocmai de implementarea pilonului VI al Strategiei - Respectarea drepturilor omului în sectorul justiției.

Întrebat ce măsuri concrete de luptă cu corupția sunt prevăzute, Oleg Efrim a menționat reformarea instituției imunității judecătorilor, înăsprirea pedepselor pentru acte de corupție și trecerea acestora exclusiv în registru penal sau testele periodice de integritate, care ar urma să-i descurajeze pe magistrații mai puțin onești. Pe lângă asta, au fost luate în calcul și măsuri de prevenire a acestui fenomen, cu ar fi aplicarea pe larg a tehnologiilor informaționale, care să limiteze la maxim influența factorului uman, încurajarea cetățenilor de a raporta acte de corupție, dar și implicarea lor într-un șir de studii sociologice privind percepția justiției din Moldova.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11641250     Soluție
 
Servicii
Close