Prima / Comunicate de presă » A fost semnată ”Declaraţia cu privire la respectarea drepturilor copiilor victime/martori ai infracţiunilor/contravenţiilor” imprimare
A fost semnată ”Declaraţia cu privire la respectarea drepturilor copiilor victime/martori ai infracţiunilor/contravenţiilor”
09.12.2011    

Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală, Ministerul Justiţiei și Ministerul Afacerilor Interne au semnat,  zilele acestea, "Declaraţia cu privire la respectarea drepturilor copiilor victime/martori ai infracţiunilor/contravenţiilor", afirmând, în acest fel, necesitatea protecției copilului victimă/martor care participă la proceduri de anchetă și judecătorești, precum și angajamentul acestora de a întreprinde măsuri concrete în acest sens.

Prin semnarea acestei Declaraţii, instituţiile semnatare şi-au exprimat opinia comună că audierea copilului trebuie realizată doar de către specialiști instruiți în lucrul cu copiii, iar audierile trebuie desfăşurate doar în spații speciale, prietenoase copilului, adaptate nevoilor de dezvoltare ale acestuia, cu o dotare care să permită înregistrarea audio-video.

De asemenea, în Declaraţie se menționează că protecţia copilului victimă/martor a infracţiunilor trebuie asigurată prin desfăşurarea audierii legale doar o singură dată, lăsând posibilitatea audierilor repetate doar când acestea sunt justificate. Instituţiile semnatare a Declaraţiei consideră că informarea copilului privind implicarea sa în proceduri legale, într-o manieră prietenoasă şi într-un limbaj potrivit capacităţilor lui de înţelegere este absolut necesară.

Declarația face trimitere la dreptul copilului abuzat de a primi ajutor profesionist psihologic, medical sau pedagogic în scopul reducerii efectului negativ al abuzului și a minimalizării consecinţelor negative pe care le poate avea participarea acestuia în proceduri de anchetă și judecătorești.

Documentul Declarației a fost aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 522/36 din 04.10.2011, de Procuratura Generală prin Ordinul nr. 1138-P din 14.11.2011, de Ministerul Justiției prin Ordinul nr. 507 din 23.11.2011 și de Ministerul Afacerilor Interne prin Ordinul nr.318 din 14.11.2011.

Declarația Ministrului Justiției, Oleg Efrim: " "Problema justiţiei pentru copii, inclusiv copii victime şi martori, este una deschisă în Republica Moldova. Declaraţia reflectă un consens între instituţiile semnatare, bazat pe cunoaşterea normelor, principiilor şi standardelor internaţionale, în vederea depăşirii dificultăţilor existente. Ea oferă un cadru de ghidare a autorităţilor semnatare şi a profesioniştilor în asigurarea unui tratament sensibil şi corect al copiilor victime şi martori implicaţi în proceduri judiciare. Semnând Declaraţia, reconfirmăm că fiecare copil victimă sau martor are dreptul la respectarea drepturilor şi a intereselor sale în cadrul procedurilor judiciare şi ne obligăm să răspundem prin eforturi conjugate necesităţilor speciale ale copilului implicat în aceste proceduri."

Acţiunea a fost realizată în parteneriat cu Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) care militează pentru proceduri de anchetă și judecătorești adaptate nevoilor şi caracteristicilor de vârstă ale copilului victimă/martor a violenței și neglijării.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11640852     Soluție
 
Servicii
Close