print
Lipsa banilor pentru salarizarea judecătorilor este consecința unor premii acordate irațional de președinții instanțelor
15.11.2012

În legătură cu declarațiile președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochi, potrivit căruia judecătoriile nu dispun în prezent de bani pentru plata salariilor, Ministerul Justiției ține să precizeze că lipsa surselor financiare necesare se datorează doar cheltuielilor iraționale făcute chiar de instanțele de judecată.

Pe parcursul anului 2012 acestea au acordat angajaților premii în valoare de peste două milioane cinci sute de mii de lei, din fondul de salarizare, în timp ce normele legale prescriu că asemenea plăți se pot face doar din economiile interne. Subliniem că responsabili pentru administrarea banilor, alocați anual în conformitate cu Legea Bugetului de Stat fiecărei instanțe, sunt președinții acestora și nimeni altul. Drept urmare, vina nu poate fi pusă nici pe seama modificărilor făcute la Legea privind sistemul de salarizare a funcționarilor publici, nici a amendamentelor operate la legislația cu privire la funcționarea sistemului judecătoresc, care instituie o nouă funcție - cea de asistent judecătoresc. Aceștia sunt în funcții numai la Curțile de Apel și în judecătoriile de primă instanță din Chișinău. În consecință, cheltuielile pentru salarizarea acestora nu pot constitui un motiv plauzibil pentru lipsa banilor în întregul sistem judecătoresc

Totodată, Departamentul Administrare Judecătorească și Ministerul Finanțelor au convenit, într-o ședință specială convocată cu această ocazie, că salariile judecătorilor pentru luna noiembrie vor fi acoperite din surse bugetare alocate suplimentar prin modificarea Legii bugetului pentru anul 2012.

Cu alte informații suplimentare vom interveni ulterior.

 

Tel Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare +373 22 20 14 20
Copyright © 2021 Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova - Toate drepturile sunt rezervate.