Atelierul de lucru privind confiscarea civilă și practicile moderne de recuperare a bunurilor

You are here

Atelierul de lucru privind confiscarea civilă și practicile moderne de recuperare a bunurilor

16 noiembrie 2023, Chișinău - Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Stanislav Copețchi, împreună cu echipa Ministerului Justiției, a participat astăzi la atelierul de lucru privind confiscarea civilă și practicile moderne de recuperare a bunurilor deținute cu titlu ilicit.

 

În deschiderea evenimentului, din numele ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, secretarul de stat a mulțumit experților Institutului Interregional al Națiunilor Unite pentru Cercetarea Criminalității și Justiției (UNICRI), pentru disponibilitatea de a discuta și a analiza acest subiect foarte important, inclusiv în contextul implementării Planului de deoligarhizare.

 

„Elaborarea mecanismului legal de confiscare civilă a bunurilor deținute ilicit reprezintă o direcție prioritară pentru Republica Moldova, fiind impulsionată de existența a două documente de politici, aprobate de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană: Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE și Planul de măsuri pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (așa-numitul Plan de deoligarhizare)”, a menționat secretarul de stat.

 

Inițial, a fost prezentat contextul elaborării proiectului de lege național cu privire la confiscarea civilă și principalele prevederi dure privind mecanismele de confiscare civilă, existente în legislația altor state. Totodată, au fost analizate riscurile care ar putea afecta elaborarea și implementarea cadrului legal referitor la confiscarea civilă (de exemplu, riscul de suprapunere a procedurilor penale de confiscare cu cele civile, prin prisma scopului și finalităților).

 

În context, s-a discutat asupra evoluției jurisprudenței Curții Constituționale cu privire la interpretarea articolului din Constituție, care se referă la prezumția caracterului licit al proprietăți unei persoane, precum și jurisprudența relevantă a CtEDO, fiind prezentate cauze concrete ce vizează confiscarea civilă. În cea de-a doua parte a atelierului, participanții și-au expus opiniile și au avut posibilitatea să adreseze întrebări experților UNICRI.

 

Atelierul de lucru a fost organizat de Ministerul Justiției în colaborare cu UNICRI. La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Procuraturii Generală, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Naționale de Integritate și ai altor autorități publice.

 
Content Images: 

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31