Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv lichidarea judecătoriilor economice şi militare

You are here

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv lichidarea judecătoriilor economice şi militare

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv în şedinţa de astăzi, 21 ianuarie, proiectul de lege care prevede lichidarea instanţelor economice şi militare.

 

Ministrul Justiţiei a comunicat că această acţiune se înscrie şi în priorităţile Programului de activitate al Guvernului „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare” pentru anii 2009-2012, prin care Guvernul şi-a asumat crearea mecanismelor eficiente care ar garanta independenţa justiţiei şi respectarea drepturilor omului, fapt ce urmează a fi realizat prin modificarea cadrului normativ ce reglementează modul de organizare şi funcţionare a sistemului judecătoresc, în vederea instituirii unui sistem judecătoresc ce ar corespunde criteriilor unui stat cu aspiraţii europene.

Alexandru Tănase a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii  că existenţa instanţelor economice nu este justificată. În altă ordine de idei, concentrarea judecării tuturor litigiilor economice din ţară într-o singură instanţă de fond şi una de apel, de facto permite exercitarea unui control asupra economiei în ansamblu, fapt care contravine politicii de liberalizare şi demonopolizare promovată de actualul guvern.  La promovarea acestui proiect, s-a ţinut cont şi de faptul că cele mai importante  Hotărâri de condamnare a Guvernului Republicii Moldova de către CEDO au fost pronunţate  ca rezultat al activităţii instanţelor economice.

 

Întreprinderea unor măsuri de acest gen a fost recomandată anterior de Consiliul Europei, care a menţionat că judecătorii specializaţi ar trebui să facă parte din întreg sistemul instanţelor de drept comun şi nu din câteva instanţe specializate ale acestuia. De asemenea, această reformă a primit un aviz pozitiv din partea experţilor Fundaţiei germane pentru Cooperare Juridică Internaţională, care au comunicat că existenţa unei jurisdicţii speciale este greu compatibilă cu principiul egalităţii în faţa legii, pentru că nu există siguranţa că în cazul hotărârilor sale, judecătoriile militare vor folosi aceeaşi unitate de măsură ca şi judecătoriile de drept comun.

 

Proiectul de lege care vizează lichidarea instanţelor specializate şi transmiterea competenţelor acestora instanţelor de drept comun a fost aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului spre examinare.

 

Este necesar să se precizeze faptul că transmiterea competenţelor instanţelor judecătoreşti specializate în competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun nu exclude posibilitatea  funcţionării pentru anumite cauze civile sau penale a colegiilor sau completelor de judecată specializate.


Agenda publică

Decembrie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31