Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la conferința internațională „Restabilirea Justiției pentru Ucraina” de la Haga

You are here

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la conferința internațională „Restabilirea Justiției pentru Ucraina” de la Haga

3 aprilie 2024, Haga - Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la conferința internațională, la Haga, „Restoring Justice for Ukraine” („Restabilirea Justiției pentru Ucraina”), organizată de autoritățile din Regatul Țărilor de Jos.

 

Evenimentul a reunit miniștri de externe și de justiție, precum și oficiali de rang înalt, pentru a face bilanțul eforturilor realizate în documentarea crimelor de agresiune comise în Ucraina, pentru a intensifica cooperarea internațională în mai multe formule, în vederea sprijinirii Procuraturii Generale a Ucrainei în procesul investigării și urmăririi penale crimelor de război.

 

„Sunt mai mult de doi ani de la începutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și continuă, și astăzi, provocând pagube și suferințe incomensurabile. Încălcarea sistematică a dreptului internațional și a dreptului umanitar de către Federația Rusă trebuie sancționată, pentru a face dreptate tuturor victimelor crimelor de război și împotriva umanității, dar și pentru a preveni astfel de acțiuni oriunde în lume”, a afirmat ministra Justiției în mesajul său.

 

În cadrul conferinței, s-a discutat despre crearea și lansarea Registrului daunelor și a mecanismului de compensare, document emis în luna mai 2023, ca Acord parțial extins al Consiliului Europei. Acest registru este deja deschis pentru depunerea cererilor de oferire a daunelor.

 

„Este un pas înainte și un rezultat al eforturilor unite ale lumii libere pentru restabilirea justiției și reconstrucția Ucrainei. Republica Moldova a fost de la bun început alături de poporul ucrainean și va continua să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, să acorde ajutor persoanelor refugiate în țara noastră și să participe la acțiunile comune de responsabilizare”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

 

Conferința a fost găzduită de ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, Hanke Bruins Slot, de ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei,  Dmytro Kuleba, și de comisarul pentru justiție al Uniunii Europene, Didier Reynders.

 

În marja conferinței de la Haga, ministra Veronica Mihailov-Moraru, alături de ambasadorul Republicii Moldova în Țările de jos, E.S. Veaceslav Dobîndă, a avut schimburi de opinii pe marginea procesului de aderare la UE și de screening a legislației cu ministra de Externe a României, Luminița-Teodora Odobescu, și cu ministra Justiției din Republica Letonia, Inese Lībiņa-Egnere. De asemenea, a avut întrevederi bilaterale cu secretarii de stat ai ministerelor justiției din Spania și Grecia, Manuel Olmedo Palacios și Panos Alexandris. S-a convenit asupra finalizării în comun a procesului de negocieri și de semnare, în următoarea perioadă, a memorandumurilor de cooperare pe segmentul justiției.

Content Images: 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30