Recomandări pentru modernizarea sistemului de monitorizare electronică

You are here

Recomandări pentru modernizarea sistemului de monitorizare electronică

27 martie 2024, Chișinău – Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la prezentarea raportului de evaluare a sistemului de monitorizarea electronică național și a recomandărilor efectuate de experți internaționali.

 

„Evaluarea situației curente cu privire la calitatea echipamentului de monitorizare electronică, implicațiile în raport cu respectarea drepturilor omului și nivelul de corespundere a practicii Republicii Moldova privind monitorizarea electronică la standardele europene și internaționale este imperioasă în contextul deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Asigurarea calității echipamentului de monitorizare electronică constituie o prioritate, în deosebi când vorbim despre securitatea victimelor violenței în familie”, a menționat ministra Justiției. Veronica Mihailov-Moraru a mulțumit experților și echipei ABA ROLI Moldova pentru asistența oferită.

 

În urma evaluării, experții au prezentat o serie de recomandări privind aspectele tehnice, normative și de procedură, care ar eficientiza holistic sistemul de monitorizare electronică, cum ar fi: actualizarea platformei de monitorizare cu funcționalități avansate, creșterea durabilității dispozitivelor de monitorizare, îmbunătățirea capacității operaționale a inspectorilor din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune și cooperarea sporită cu alte autorități din sectorul justiției.

 

La eveniment au participat judecători, procurori și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Național de Securitate Publică, Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, Inspectoratului Național de Probațiune, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Agenției Resurse Informaționale Juridice.

 

Menționăm că, în anul 2023 în Republica Moldova au fost monitorizate electronic pentru deplasarea fără escortă 77 persoane, control judiciar - 37 persoane, arestul la domiciliu - 672 persoane, liberarea de pedeapsă - 62 persoane și cazurile de violență în familie - 723 persoane.

Content Images: 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30