Revizuirea hărții judiciare, aprobată de Guvern

You are here

Revizuirea hărții judiciare, aprobată de Guvern

3 aprilie 2024, Chișinău - Capacitățile instituționale ale instanțelor judecătorești vor fi consolidate, iar accesul tuturor cetățenilor la justiție de calitate va fi sporit. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind revizuirea hărții judiciare, propus de către Ministerul Justiției.

 

Astfel, vor fi schimbate sediile următoarelor instanțe judecătorești: Bălți, Cimișlia, Edineț, Cahul, Comrat, Drochia, Hâncești și Căușeni. Mai exact, unele sedii vor fi reatribuite altor instanțe de judecată. De asemenea, proiectul prevede reorganizarea curților de apel și reconfigurarea acestora prin redenumirea lor în: Curtea de Apel Centru, Curtea de Apel Nord și Curtea de Apel Sud, cea din urmă va avea două sedii - cel central în mun. Cahul și cel secundar în mun. Comrat.

 

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Stanislav Copețchi, a explicat că la revizuirea hărții judiciare s-a ținut cont, în mod prioritar, de câteva criterii: numărul de locuitori în regiune, numărul de judecători în fiecare instanță, volumul de lucru per judecător și per instanță, precum și infrastructura teritorială a localităților date în circumscripțiile judecătoriilor sau curților de apel.

 

Menționăm că acest proiect de lege nu afectează în niciun fel numărul general de posturi de judecători sau de angajați ai judecătoriilor și curților de apel. Mai mult, va îmbunătăți accesul la justiție, va contribui la eficientizarea procesului de examinare a dosarelor, dar și la avansarea proceselor de digitalizare în justiție, cum ar fi extinderea utilizării e-Dosar, videoconferințelor etc. 

Content Images: 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30